Nyheder

Lysterapi mod fødselsdepressioner.

Ultraviolet lysbehandlinger hjælper mod depressioner

Lysterapi med såkaldt blødt ultraviolet lys, kan vise sig at være en effektiv behandling mod fødselsdepressioner hos gravide kvinde, konkluderer en stor undersøgelse fra Yale universitet i U.S.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Dan Oren, der er professor i psykiatri på den berømte Yale School of Medicine i New Haven i staten Connecticut siger ”Det er meget positivt og klinisk attraktivt, hvis det viser sig, at en ikke medicinsk lysbehandling, kan dæmpe fødselsdepressioner hos gravide kvinder”.

Forskerne fra Yale har netop afsluttet et pilotforsøg, hvor gravide kvinder der led af fødselsdepressioner, blev tilbudt ultraviolette lysbade. Disse forsøg viste, at der er en sammenhæng mellem ultraviolet lys og nedsat fødselsdepression.

Behandlingsformen benyttes allerede i dag overfor patienter, der lider af voldsomme årstidsbestemte humørsvingninger og andre former for unormal adfærd herunder egentlige vinterdepressioner.

Omkring 5% af alle gravide kvinder løber ind i en større depression forsætter Dan Oren, men erfaringerne viser, at lægerne generelt er meget tilbageholdende, når det drejer sig om medicinering.

Tidligere undersøgelser har peget på, at ultraviolet lys kan have en positiv effekt på mennesker, der lider af forskellige former for depressioner, men det er endnu ikke lykkedes for forskerne, at klarlægge årsagen til denne effekt.

Nogle forskningsresultater konkluderer, at lysterapi påvirker kroppens ”indre biologiske ur” og derved får ”timet” den psykologiske ubalance – f.eks. depressioner.

I det ovennævnte forsøg deltog 16 gravide kvinder, der alle led af en eller anden form for fødselsdepression. Alle kvinderne blev opfordret til, at tage et ultraviolet lysbad ca. 1 time dagligt. Lysbadet skulle tages hver dag i 5 – 6 uger ca. 10 minutter efter, at kvinderne var vågnet om morgenen.

Resultaterne viste, at kvinderne fik en moderat bedring af deres depression efter ca. 3 ugers lysbehandling, mens 7 af kvinderne oplevede ca. 60% bedring efter ca. 5 uger.

Forskere på både Colombia University og Yale University i USA skal nu i gang med opfølgende undersøgelser, der kan fører til, at man i U.S. fremover vil tilbyde denne form for behandling til gravide kvinder, der lider af fødselsdepressioner.

Kilde: American Journal of Psychiatry 2002;159:666-669