Nyheder

Neosyfilis er på vej til Europa.

Syfilis er ikke afskaffet endnu...

Syfilis er en seksuelt overført sygdom, som for 100 år siden var en af hovedårsagerne til alvorlige mentale og neurologiske sygdomme. Ifølge tyske læger er sygdommen ikke forsvundet og kan meget vel være på vej til at få et ”comback” i Vesten.

På det 12. neurologiske møde i selskabet European Neurological Society har dr.med. Peter Haeussermann fra det tekniske i München i Tyskland netop afsluttet en større undersøgelse, der bekræfter, at syfilis kan behandles, men man bør ikke glemme, at syfilis skyldes en bakteriel infektion. Hvis denne infektion ikke behandles i tide, kan bakterierne angribe både hjertet og hjernen. Syfilis kan behandles med antibiotika og er efterhånden meget sjælden i den vestlige verden.

De tyske læger har netop afsluttet en undersøgelse af 25.200 patienter og fandt i den forbindelse 5 tilfælde af såkaldt neosyfilis. Alle patienter der indlægges på neurologiske eller psykiatriske afdelinger undersøges for syfilis, idet der foretages en rygmarvsprøve.

Neosyfilis er en avanceret form for syfilis og kan opstå i flere forskellige varianter af den klassiske syfilis. Sygdommen optræder typisk i sammenhæng med forskellige demens, muskelsvind, nervesygdomme og delirium.

Haeurssermann understreger, at neurologer og psykiater altid bør overveje syfilis, som en af årsagerne til den sygdom som de måtte stå overfor.

I USA er der en vis tilbageholdenhed med at udfører de såkaldte lændenerveundersøgelser, fordi der kan blive tale om et juridisk ansvar, såfremt noget går galt i forbindelse med disse undersøgelser.

Set i lyset af det stigende antal af HIV-tilfælde og andre seksuelt relaterede sygdomme i Europa og Vesten, bør dette også ses som en indikator på stigende risiko for neosyfilis. Sygdommen kan fortsat helbredes, men den stadig stigning i rejser og folkevandring, kan betyde at kendte syfilisområder som f.eks. Nigeria og Zimbabwe overflyttes til områder i Vesten.

Kilde: Reuters Health, juni 2002