Nyheder

Muskelpræparat hjælper mod hovedpine.

Et muskelpræparat mod muskelkramper kan vise sig at skaffe håb for de millioner af mennesker, der lider af regelmæssige hovedpine.

Forskere i USA offentliggjorde i sidste uge på verdenskongressen for neurologi, at det medicinske stof tizanidine, der markedsføres af den irske medicinalvirksomhed Elan Corp Plc under navnet Zanaflex, kan nedbringe varigheden og intensiteten af hovedpine.

Ifølge en undersøgelse der for nylig blev præsenteret på en konference i London fandt læger fra forskningscentret Michigan Head Pain and Neurological Institute in Ann Arbor en tilsvarende reaktion hos patienter med hovedpine på 55%, der blev behandlet med tizanidine.

”Medicinsk forskning indenfor kronisk hovedpine er stadig sparsom, og baseret på ikke-systematisk viden” udtaler læge Alvin Lake fra forskningsinstituttet i England.

”De to omtalte undersøgelser er betydningsfulde fordi de giver kliniske (videnskabelige) beviser, der kan bidrage til en helt ny måde at behandle hovedpine” siger Alvin Lake.

Lake og hans kollegaer har studeret 92 patienter. Halvdelen blev tilfældigt udvalgt og indtog i forsøgsperioden tizanidine, mens den anden halvdel indtog et uvirksomt middel (placebo). Efter 12 ugers behandling var den gennemsnitlige varighed og intensitet af hovedpinen, hos de personer der indtog stoffet tizanidine, reduceret med 51%.

”Ud over den smertestillende effekt medførte behandlingen med tizanidnine også at frekvensen af hovedpine, blev reduceret hos de hårdest plagede patienter” fastslår Lake.

Der blev dog konstateret bivirkninger, hos de patienter der modtog det aktive stof, som f.eks. søvnløshed, tørhed i munden og døsighed. Forskerne fandt ligeledes at, mængden af leverenzymer steg i behandlingsperioden hos dem der indtog tizanidine. Mængden af leverenzymer vendte dog tilbage til normal efter at behandlingen ophørte. I følge forskerne er det nødvendigt at foretage yderligere undersøgelser og navnlig observere ændringer i mængden af leverenzymer.

Hovedpine er en af de mest udbredte neurologiske lidelser i verden. Mere end 20% af den samlede befolkning anslås at lide af hovedpine i større eller mindre grad, hvoraf det kun er de færreste tilfælde, der skyldes andre underliggende sygdomme.

Mere end 6000 læger og forskere deltager hvert år i verdenskongressen, der afholdes hvert fjerde år.

Kilde: Reuters Health, 21. juni 2001