Nyheder

Nyt internationalt forsker team.

Indsats mod HIV & AIDS styrkes.

I mandags mødte to af de vigtigste HIV-forskerteam i Rom for sammen, at stifte et fælles fremtidigt internationalt forskerteam, der skal indsamle alle former for eksisterende viden indenfor HIV-forskning i et forsøg på, at fremskynde udviklingen af en effektiv og billig AIDS-vaccine til Afrika og andre fattige nationer.

De to forskere professor Robert Gallo, leder af Institut for Human Virologi i Baltimore og professor Luc Montagnier, præsident for organisationen ”World Foundation for AIDS Research and Prevention” har i årevis haft en lang og bitter strid om, hvem der først opdagede HIV-virus og den tilhørende blodtest.

De to eksperter er nu enedes om at begrave ”stridsøkserne” og gøre fælles front mod en af vor tids største sundhedstrusler – nemlig AIDS. Forskerne underskrev en fælles aftale om et forskningsprogram kaldet ”Program for International Viral Collboration”.

Professor Vittorio Colizzi, en af nøglepersonerne bag det nye samarbejde fra Roms Tor Vergata universitet udtaler til Reuters ” De seneste to topmøder har været afgørende på hver deres områder. I Baltimore i USA blev de politiske aftaler sat på plads, mens mødet i Rom fokuserede på fremtidige strategier og rent praktiske forhold.”

Mange af disse pionerer indenfor det nye forskningsteam, der er ledet af UNESCO siger samstemmende, at der er tale om en gammel drøm, der nu bliver en realitet.

Vittoria Colizzi fortsætter med at sige ”målene er ambitiøse – nemlig at sikre en effektiv og billig behandling, som gøres tilgængelig for alle og samtidig udvikle en præventiv vaccine, der forhindre nye tilfælde af HIV”.

Et internationalt netværk på steder som Elfenbenskysten, Cameroun, Nigeria, Honduras og andre centrale steder i Afrika, Central Amerika og Asien vil blive tilknyttet Gallo´s Baltimore center.

Målet er i første omgang, at udvikle og teste fire forskellige vacciner – en af disse er en særlig vaccine til spædbørn for at forhindre HIV smitte via modermælken. Denne form for syntetisk HIV-vaccine forventes, at blive en kombineret vaccine, der også beskytter mod tuberkulose.

En sådanne vaccine er ekstremt påkrævet, idet mere end 600.000 spædbørn smittes med HIV hvert år. Smitten overføres fra børnenes mødre.

Kilde: Reuters Health, marts 2002