Nyheder

Diæt og motion mod sukkersyge.

Flere og flere midaldrende mænd (og kvinder) får stillet diagnosen gammelmandssukkersyge også kaldet diabetes 2. De kan imidlertid selv medvirke til at begrænse konsekvenserne af denne diagnose, der i værste fald kan have dødelig udgang.

Når en person omkring de 50 år, der ryger en pakke cigaretter om dagen, drikker vin og spiritus til hverdag og aldrig dyrker motion får stillet diagnosen gammelmandssukkersyge også kaldet diabetes 2, kan det umiddelbart virke som en håbløs situation.

Der er imidlertid god grund til at ændre sin opfattelse på dette område. Erfaringer fra flere og flere undersøgelser viser, at en hurtig og konsekvent omlægning af den daglige kost og motionsvaner, kan udrette ”mirakler”.

”Undersøgelser viser, at stadig flere ældre mennesker med sukkersyge tager kontrol over deres sygdom, ved at ændre deres livsstil og de ser ofte resultatet af deres indsats” udtaler Dr. Jeffrey Halter, professor i intern medicin ved University of Michigan på den årlige konference for diabetes organisationer i USA sidste søndag.

Lægerne forudser, at den øgede vilje hos ældre patienter til selv aktivt at medvirke i behandlingen af diabetes ved hjælp af markant ændring af kost- og motionsvaner, kan give bagslag hos visse grupper. Det er den lette daglige motion kombineret med en fornuftig omlægning af spise-, drikke- og rygevaner der giver det gode resultat.

Jeffrey Halter siger ”Ændrer man sin livsstil for drastisk fra den ene dag til den anden risikerer patienten en modsat effekt. Reduceres blodsukkeret for kraftigt er der risiko for træthed, svaghed, hovedpine og forvirring”

”Ældre mennesker har i stigende grad øget deres forventninger til tilværelsen og mange har viljen til at gennemfører en radikal omlægning af deres levevaner for at få indfriet disse forventninger. Dette gøres blandt andet ved at omlægge sine kostvaner, nedsætte alkoholforbruget og lægge cigaretterne på hylden. Hertil kommer regelmæssig motion, selvovervågning af blodsukkeret og om nødvendigt brug af insulinindsprøjtninger” fortsætter Jeffrey Halter.

Ifølge eksperterne er målet for regulering af blodsukkeret ens for både ældre og yngre personer med diabetes.

Du kan læse mere om, hvordan motion kan forlænge livet i det seneste nummer af sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop. Her fortæller speciallæge i intern medicin, overlæge Peter Schnohr, om sammenhængen mellem fysisk træning og lavere dødelighed.