Nyheder

Gener og alkohol forårsager kræft.

Nye undersøgelser tyder på, at der er en sammenhæng mellem regelmæssig indtagelse af alkohol og arvelighedsfaktorer, der medfører øget risiko for brystkræft hos specielt kvinder.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at daglig indtagelse af alkohol, kombineret med genetiske forhold, mere end fordobler risikoen for at udvikle brystkræft hos kvinder. Regelmæssig indtagelse af alkohol har tilsyneladende ingen indvirkning på kvinder, hvor der ikke tidligere er konstateret kræft i familien.

Dr. Med. Thomas A. Sellers, professor ved epidemiologisk institut på Mayo Clinic Cancer Center I Rochester, Minnesota, siger at “De nye resultater viser, at der er en sammenhæng mellem brystkræft og indtagelse af alkohol, når den primære familie tidligere har fået konstateret f.eks. brystkræft – denne gruppe kvinder har mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med kvinder, hvor der ikke er konstateret genetisk risiko for kræft”.

Tidligere undersøgelser har vist en klar sammenhæng mellem brystkræft og indtagelse af alkohol. Det er derimod første undersøgelse, der påviser en sammenhæng mellem arvelighed, brystkræft og alkohol.

Forskerne undersøgte i alt 426 familier, der tidligere har fået konstateret brystkræft, herunder 9.032 kvinder der havde genetisk relationer til disse familier, inklusiv kvinder der på et tidspunkt har giftet sig ind i de undersøgte familier.

Kvinderne blev bedt om at oplyse deres regelmæssige alkoholforbrug gennem hele livet samt andre risikofaktorer som f.eks. indtagelse af hormonpræparater (f.eks. P-piller), tobak og motionsvaner.

Blandt målgruppen havde i alt 558 kvinder udviklet brystkræft på undersøgelsestidspunktet. Undersøgelsen viste, at de kvinder der var førstegenerations arvinger til de undersøgte familiers kvinder, som tidligere havde fået konstateret brystkræft (f.eks. mor, datter og søster) og som regelmæssigt indtog alkohol, havde mere end dobbelt så stor risiko for selv at udvikle brystkræft, sammenlignet med kvinder, hvis familie ikke tidligere havde fået konstateret kræft – disse forskningsresultater blev offentliggjort den 15. juni 2001 i en ny rapport i tidsskriftet Journal of Cancer i USA.

Kvinder der havde giftet sig ind i familier med brystkræft og som regelmæssigt indtog alkohol udviste ingen forhøjet risiko. Andengenerations kvinder som f.eks. børnebørn, tanter og kusiner var udsat for en lidt større risiko end kvinder, hvis familie ikke tidligere havde fået konstateret brystkræft.

Ifølge Thomas Sellers undersøgte forskerne ikke specifikke brystkræftgener og han udtaler at ”Formålet med undersøgelsen var at påvise sammenhænge mellem regelmæssig indtagelse af alkohol og underliggende genetiske faktorer. Det afgørende er formentlig hvordan det enkelte menneskes metabolisme (stofskifte) er relateret til udvikling af brystkræft”.

Kilde: Journal of Cancer 2001, 92:240 – 248.