Nyheder

Fysioterapi som behandling.

Fysioterapi sætter fokus på bevægeapparatet

Fysioterapi sætter fokus på bevægeapparatet - nærmere bestemt forebyggelse og behandling af skader og nedslidning i vores muskler, led mm. For idrætsfysioterapeuter er målet at holde idrætsudøveren skadesfri eller tage skaderne i opløbet, inden de når at sætte udøveren ud af spillet for sæsonen.

Fysioterapi har til formål at forebygge og behandle bestemte typer af lidelser i kroppen. Det er især de dele af kroppen, vi bruger til bevægelse, som fysioterapi fokuserer på. Dvs. muskler, sener, led, nervesystem og kredsløb. Det kaldes også for bevægeapparatet. Påvirkes bevægeapparatet, vil vores daglige eller idrætslige funktionsniveau påvirkes. Den fysioterapeutiske behandling har derfor som mål at bringe personen tilbage til normalt funktionsniveau svarende til før skaden. Målet kan også være at foretage et generelt løft af det generelle funktionsniveau, hvor dette er muligt. F.eks. i forbindelse med styrketræning som forebyggelse af rygproblemer. Da mange faktorer (fysiske, psykiske samt sociale) samspiller i forbindelse med udvikling og behandling af lidelser i bevægeapparatet og derfor også i forbindelse med motivation til forandring hos patienten, inddrages alle disse aspekter i den fysioterapeutiske behandling.

Lidelser i bevægeapparatet kan forekomme hos alle aldersgrupper og i vidt forskellige sammenhænge. Derfor finder man fysioterapeuter på bl.a. hospitaler, fysioterapiklinikker, plejehjem, dagcentre, specialinstitutioner, i sportsklubber, bedriftssundhedscentre og af og til på selve arbejdspladsen.

Både behandling og forebyggelse er grundelementer i fysioterapien. Med optimal forebyggelse vil selve behandlingsdelen kunne reduceres kraftigt; et af fysioterapiens fornemmeste mål. Generel træning af kroppen samt undervisning om risikofaktorer og skadesmekanismer i forbindelse med idrætsliv, arbejdsliv samt almindelige dagligdags aktiviteter er i fokus for fysioterapeuten. Mange fysioterapeuter arbejder derfor forebyggende ved at undervise om skader og fysisk nedslidning på f.eks. skoler, aftenskoler, arbejdspladser eller idrætsklubber.

De nyere tanker og teorier indenfor de generelle fysioterapeutiske genoptræningsprincipper adskiller sig ikke så meget fra idrætsfysioterapien. Derfor vil behandlingstiltagene indenfor idrætten gå igen i behandlingen af de fleste patientkategorier.