Nyheder

Tomater beskytter mod prostatakræft.

Tomater indeholder beskyttende stoffer

Tomatsovs et par gange om ugen kan nedsætte risikoen for at udvikle prostatakræft. En stor undersøgelse af 48.000 amerikanske mænd bekræfter denne teori.

Chefforsker fra Harvard School of Public Health i Boston i USA, professor Edward Giovannucci siger i forbindelse med den netop afsluttede undersøgelse ”forskerne har indtil nu diskuteret, hvorvidt indtagelse af tomatprodukter reducerer risikoen for at udvikle prostatakræft”.

Studierne af tomater har hidtil koncentreret sig om lycopin, der er en antioxidant, som er bundet i tomater. Antioxidanter menes at beskytte mod kræft og visse former for hjertesygdomme ved at neutraliserer molekyler, der kaldes frie radikaler indenfor biokemiens verden.

Den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort i martsudgaven af tidsskriftet Journal of National Cancer Institute i USA. Forskerne bag undersøgelsen har undersøgt 47.365 mænd, som alle deltog i en opfølgende sundhedsundersøgelse. De adspurgte besvarede blandt andet spørgsmål om deres kostvaner i hhv. 1986, 1990 og 1994. Fra 1986 til 1998 fik 2.481 af de adspurgte mænd konstateret prostatakræft.

På baggrund af de indsamlede oplysninger om disse mænds kostvaner, har forskerne været i stand til at beregne mængden af indtaget lycopin via den daglige kost.

Mænd der dagligt indtager 18,78 mikrogram lycopin har 16% mindre risiko for at udvikle prostatakræft sammenlignet med personer, der indtog 3,42 mikrogram eller mindre lycopin.

Edward Giovannuccis fortsætter og siger ”På baggrund af de nye resultater, vil det være klogt at øge mængde af tomatprodukter i den daglige kost”.

Der mangler stadig at blive forsket i effekten af forskellige former for piller, der indeholder lycopin.

Kilde: Journal of National Cancer Institute marts 2002