Nyheder

Fornyet indsats mod malaria.

Tre af verdens største internationale organisationer går nu sammen i et nyt forsøg på at udvikle en effektiv vaccine mod malaria.

Tre af de største internationale organisationer i kampen mod malaria går nu sammen i forsøg på, at udvikle en effektiv vaccine mod tropesygdommen malaria. Malaria er en af vor tids største plager. Sygdommen medfører ifølge officielle statistikker mere end 2 millioner dødsofre om året.

Det privatejede forskningsprogram i USA, Program for Apporopriate Technology in Health (PATH), er gået sammen med European Commisions (EU kommissionen) vaccinationsprogram mod malaria og US Agency for International Development i USA (USAID) for at forsøge, at udvikle en effektiv vaccine mod malaria, oplyser de tre organisationer.

Malaria er en parasitinfektion der overføres via myggestik i de malariaplagede områder. De fleste dødsofre findes blandt børn i Afrika, men der er også mange ofre i Asien og Latinamerika. Mellem 300 – 500 millioner mennesker smittes hvert år.

Direktør fra PATH, Dr. Regina Rabinovich siger at ” den nye alliance blandt tre af de førende organisationer på området medfører en samling af information på området og reducerer samtidig omkostninger og unødvendigt dobbeltarbejde”. Hun er optimistisk med hensyn til udvikling af en ny og effektiv vaccine og forudser at en ny vaccine, formentlig vil være på markedet indenfor de næste 10 år.

”Der har ikke været den samme akutte opmærksomhed omkring nødvendigheden af vaccine på dette område på samme måde som f.eks. overfor problemet med HIV. Set udfra et videnskabeligt synspunkt, har vi allerede i dag de nødvendige forudsætninger for at udvikle en effektiv vaccine mod malaria. Etisk er vi således forpligtiget til at gøre dette” fortsætter Regina Rabinovich.

Alle tre medlemmer i den nye gruppe har garanteret at de vil bidrage med såvel forskning, test og udvikling af nye vaccinationsprodukter og alle har samtidig givet deres garanti for at disse nye vacciner vil blive tilgængelige til overkommelige priser i de fattigste lande. Der forskes allerede konkret i flere forskellige lovende præparater, men disse har endnu ikke udvist en varig beskyttelse mod sygdommen.

Malaria er kendt for at udvikle modstandsdygtighed mod de nuværende forskellige former for medikamenter. Vaccination er derfor den eneste effektive behandling i forsøget på at forbedre den almene sundhedstilstand i de berørte områder og dermed begrænse udbredelse af sygdommen.

De tre organisationer vil investere omkring 20 millioner USD årligt. Hertil kommer forskellige andre økonomiske donorer som f.eks. den amerikanske regering, der bidrager med yderligere 28 millioner USD årligt.

Du kan læse mere om malaria og tropesygdomme i sommernummeret af Liv&Krop – klik ind på internetadressen www.livogkrop.dk