Nyheder

Astmatikere går ofte i panik

ny viden om angst hos astmatikere

Astmatikere og andre der lider af kroniske luftvejslidelser – fx bronkitis, er ofte udsat for anfald af panisk angst, der i værste fald kan være livstruende.

En ny undersøgelse der har til formål, at forbedre og forstå mulige relationer mellem disse fænomener, er netop blevet afsluttet.

Formålet er bl.a. at undersøge om en bedre forebyggelse og behandling af astma, kan forbygge panikreaktioner eller som minimun forbedre konsekvensene af panikanfald hos denne type patienter?

Professor dr.med. Renee Goodwin fra Columbia universitet i New York har sammen med sine kollegaer undersøgt sammenhænge mellem åndedrætslidelser og panik anfald hos mere end 3.000 patienter i alderen fra 25 – 74 år.

Resultaterne viste, at voksne der lider af astma og kronisk bronkitis har langt flere panik anfald på grund af åndredrætsbesvær end gennemsnit af befolkningen. De patienter som både lider af astma og andre former for åndedrætslidelser, oplever fire gange så mange angst anfald som de patienter, der kun lider af én luftvejslidelse.

Renee Goodwin siger: ”Frygten for at have en alvorlig lungevejslidelse udvikler og udløser panisk angst og de efterfølgende panikanfald. Der er reelt tale om en stressreaktion på grund af manglende fysisk formåen og frygten for at dø”.

Kilde: Chest 2002;122:645-650