Nyheder

Kong Edward VI død af mæslinger.

Kong Edward VI, søn af Henry VIII døde af en omgang mæslinger, der fremprovokerede en ulmende tuberkulose. Kongen døde i England i år 1553.

Ifølge en rapport i det ansete lægetidsskrift New England Journal of Medicine, var det kombinationen af mæslinger og tuberkulose, der medførte at den engelske konge Edward VI døde i en alder af 15 år.

Dr. Med Grace F. Holmes fra University of Kansas Medical Center, har udarbejdet den omtalte rapport på baggrund af vor tids kendskab til de to sygdomme kombineret med 1600 tallets skrifter.

Ifølge disse studier blev Edward VI ramt af en omgang mæslinger i april 1552. Sygdommen fremprovokerede kopper, der igen udløste et voldsomt anfald af tuberkulose. Selvom Edward VI relativt hurtigt overvandt både mæslinger og kopper, var han i januar 1553 stærkt svækket og havde udviklet en alvorlig hoste.

Kongens læger stillede diagnosen ”brystsyge”, der var datidens udtryk for tuberkulose. Tuberkulose (TB) kan findes i menneskets krop i årevis kontrolleret af kroppens immunforsvarssystem, indtil sygdommen en dag bliver aktiveret.

Vor tids læger har længe vidst, at mæslinger kan aktivere de slumrende tuberkulosebakterier. Problemet er stadig kendt i de fattigste lande i verden næsten 450 år efter Edwards død, fastslår forskerne. Tuberkulose og mæslinger er fortsat en global trussel, der forårsager død og invalidering i udviklingslande over hele verden.

Mark Twain anvendte Edward VI som modelfigur i sin berømte roman ”The Prince and the Pauper”. Vor tids prinser er bedre beskyttet end på Henry VIII tid, fastslår Grace Holmes idet hun siger at ”det er børn i de fattige lande, der i dag må dele skæbne med den unge kong Edward VI”.

Kilde: New England Journal of Medicin, 5. juli 2001.