Nyheder

Mennesker med kroniske smerter lades i stikken

Kroniske smertepatienter er storforbrugere af sundhedssystemet i tiden op til, at de søger om tildeling af førtidspension. I ventetiden på afgørelsen falder deres forbrug med 50% og tildeles de pension, falder forbruget yderligere med 50%. Hvis de derimod får afslag, så stiger deres forbrug igen i samme periode, hvor de anker afslaget. Samfundsøkonomisk betyder det alt i alt, at det er billigere at tildele denne gruppe mennesker førtidspension end at lade dem opsøge specialist efter specialist, for at få tilstrækkeligt faglig dokumentation til at få tildelt pension.

Kroniske smertepatienter , der ikke er i stand til at arbejde, kan få kompensation i form af sygedagpenge, kontanthjælp eller førtidspension. Hvis en person skal tilkendes førtidspension, så skal erhvervsevnen være nedsat, og der skal være objektive fund der bekræfter, at vedkommende har en sygdom, der medfører nedsættelse af erhvervsevnen. For at få det nødvendige bevis, vil patienterne ofte opsøge talrige specialister i søgen efter årsagen til deres smerter og for at få beviset for deres sygdom. En undersøgelse, der offentliggøres i Ugeskrift For læger, tyder på, at hvis den kroniske smertepatient sociale situation ikke stabiliseres, så påvirkes forbruget af sundhedsydelser.

”Det koster samfundet enorme ressourcer at bedømme, hvorvidt den økonomisk kompensation til en smertepatient skal være bistandshjælp eller førtidspension”, udtrykkes det i undersøgelsen. Videre hedder det:

”Samfundet må overveje, hvorvidt disse beløb kunne eller burde anvendes på en bedre måde og på et meget tidligere tidspunkt, inden patienten mister kontakten med erhvervslivet”.

Denne gruppe af patienter får også det problem, at mange læger har utilstrækkelig viden om kroniske smertetilstande, hvilket efterlader denne gruppe af patienter i en næsten håbløs situation, hvor de er nødt til at overbevise lægerne med utilstrækkelig viden om kroniske smertetilstande om, at deres symptomer er reelle. Derudover viser undersøgelser, at patienter, der er psykisk belastede, oftere bliver vurderet som simulanter og derfor i færre tilfælde får tildelt kompensation end patienter, der ikke er psykisk belastede.

Kilde: ”Forbrug af sundhedssystemet hos kroniske smertepatienter der søger førtidspension”, Jette Højsted et al, Ugeskrift For Læger 163/9, 26.februar 2001