Nyheder

Japan hårdt ramt af kogalskab.

 

 Japans fødevareindustri i dyb krise

 

 Udbruddet af kogalskab i Japan vurderes til at have kostet landet mindst 365 mia. yen (ca. 2.76 mia. US dollar) siden krisen begyndte sidste år. Resultatet af krisen har sendt chokbølger gennem både landbruget og hele fødevareindustrien i Japan.

  

 Landmændenes fortjenester er faldet svarende til ca. 990 mio. US dollar om året siden krisen ramte Japan i september måned sidste år, mens salget af kød i butikkerne er faldet med mere end 1 mia. US dollar.

  

 Salget af kødretter fra såkaldte koreanske-barbecue restauranter er faldet med ca. 600 mio. US dollar og det skønnes at hele fødevareindustrien har tabt op mod 2.76 mia. US dollar indtil nu på grund af den frygtede kogalskab.

  

 Efter udbruddet af kogalskab i Japan, hvis rigtige navn er, bovine sponiform encephalopathy (BSE), har japanerne mistet smagen for oksekød og har dermed rystet Japans fødevareindustri.

  

 BSE er blevet sat i forbindelse med Creutzfeldt-Jakobsens sygdom, der indtil nu har kostet over 100 mennesker livet i Europa, mens der endnu ikke har været nogen dødsfald i Japan.

  

 Forbrugerne har valgt at overhører myndighedernes garantier for det japanske oksekød samtidig med, at dårlig mærkning af kødvare i Japan har forværret problemerne.

  

 Nyhederne om den omfattende krise i fødevareindustrien i Japan kommer på et dårligt tidspunkt for den i forvejen skandaleramte japanske regering.

  

 Landbrugsminister Tsutomu Takebe er blevet udsat for voldsom kritik på grund af dårlig håndtering af krisen, som kritikere har kaldt snæversynet og skødesløs.

   

 Kilde: Reuters april 2002