Nyheder

Acetylsalicylsyre kan udløse astmaanfald

Albyl, aspirin, magnyl og idotyl kan udløse astmaanfald hos op til 20% af mennesker med astma.

Præparaterne er nogle af de bedst dokumenterede medicinske præparater i verden, og de betragtes som nogle af de mest sikre, billigste og hyppigst benyttede smertestillende midler i verden. Således sælges der ca. 80 billioner acetylsalicylsyre tabletter alene i USA og omkring 100 tons tabletter i Storbritannien om året. I de seneste 10 år har man også benyttet præparaterne til forebyggelse af bl.a. blodpropper og iltmangelsygdomme i hjertet, idet acetylsalicylsyre hæmmer, at blodets blodplader hober sig sammen og danner blodpropper.

Men stofferne kan udløse allergiske astmaanfald hos, ifølge amerikanske undersøgelser, op til 20 % af mennesker med astma. Udløsning af astmaanfald kan også ses ved indtagelse af stoffer nært beslægtet med acetylsalicylsyre, de stoffer der kaldes non-steroide antiinflammatoriske stoffer som fx ibuprofen, indometacin og en lang række andre præparater i samme gruppe.

Kliniske kendetegn

Mennesker der er følsomme overfor acetylsalicylsyre får anfald af næseflåd, bihulebetændelse og astmaanfald, når de udsættes for et af disse stoffer. Typisk begynder sygdommen ofte efter en virus-infektion, og rammer hyppigst aldersgruppen fra 10-30 år. Symptomerne indtræder timer efter indtagelse af et af de nævnte præparater, og astmaanfaldet kan være meget voldsomt. Ca. 50% af dem der rammes har svær kronisk astma, 30% har moderat astma og de resterende har mild eller tilbagevendende astma.

Et kendetegn ved denne gruppe af mennesker er, at de har tegn på en kronisk betændelsesreaktion, idet koncentrationen af blodets allergi og betændelsesceller er øget, det samme er cellernes tilstedeværelse i luftrøret og bronchierne.

Du kan læse mere om astma på Webdoktor under sygdomme. Har du et spørgsmål om astma, kan du også maile det til en af Webdoktors læger.