Nyheder

Skoldkopper mindsker risikoen for kræftsvulster.

Nye forskningsresultater peger på, at skoldkoppevirus måske er mere end blot en ubehagelig børnesygdom.

Forskere har gennem de sidste par år fundet nye og overraskende resultater i forbindelse med deres undersøgelse af skoldkoppevirus. Resultaterne af disse undersøgelser tyder på, at skoldkoppevirus modvirker kræftsvulster i hjernen senere i livet.

Forskerne studerede patienter med en særlig form for hjernesvulster kaldet Gliomas. Undersøgelser viste, at de patienter der led af denne form for tumorer typisk ikke havde haft skoldkopper eller helvedesild forårsaget af skoldkoppevirus.

Det har også vist sig, at de patienter der lider af Gliomas har færre antistoffer overfor skoldkoppevirus i deres blod.

Såfremt et menneske har lidt af skoldkopper forbliver rester af skoldkoppevirusen i centralnervesystemet, hvor denne virus kan blive reaktiveret til den smertefulde variant af skoldkopper kaldet helvedesild. Helvedesild angriber nervesystemet og huden.

I undersøgelserne af 134 patienter, der led af Gliomas, havde ca. 60 % færre antistoffer overfor skoldkoppevira end normale patienter. Undersøgelsen sammenlignede blandt andet mængden af beslægtede antistoffer (herpesvira) hos de patienter, der har været inficeret med skoldkoppevirus. Disse resultater blev offentliggjort i det ansete lægetidsskrift American Journal of Epidemiology den 15. juni i USA.

Lederen af disse undersøgelser, Dr.med. Margaret Wrensch fra University of Californa, understreger at forskerne stadig står undrende overfor disse nye opdagelser, som nærmest opstod ved en tilfældighed.

Margaret Wrensch siger at ”Det er nødvendigt med flere undersøgelser for at afdække sammenhængen mellem skoldkoppevirus og hjernesvulster. Denne sammenhæng kan muligvis skyldes, at både skoldkoppevira og Gliomas hjernesvulster har nogle af de samme antigener på deres overflade”.

Antigener har en særlig beskaffenhed på cellers overflade, som kan medføre et angreb på immunforsvarssystemet. Det betyder muligvis, at en person der er inficeret med rester af skoldkoppevira, har udviklet et immunforsvarssystem, der beskytter mod hjernesvulster længe inden disse tumorer reelt bliver farlige.

Margaret Wrensch understeger, at der formentlig er andre faktorer i immunforsvarssystemet, der spiller en vigtig rolle.

Gliomas er den mest udbredte form for hjernesvulst. Det er fortsat uvist, hvorfor en hjernesvulst opstår, idet dog den stadig stigende mængde af industrielle kemikalier har været fremme som en mulig årsag.

Kilde: American Journal of Epidemiology 2001;154:161-165