Nyheder

Kønshormoner forbindes med brystkræft.

Østrogen og testeoteron sættes i forbindelse med brystkræft

Efter den kvindelige menopause (overgangsalderen) sætter ind ændres kvinders naturlige produktion af kønshormonerne østrogen og testosteron. Flere forskningsresultater peger på en sammenhæng mellem ændringen i produktion af naturlige kønshormoner hos kvinder og risikoen for at de udvikler brystkræft.

Engelske forskere fra Oxford University har netop gennemført en stor undersøgelse, der peger på en sammenhæng mellem kvindelige kønshormoner og brystkræft.

Lederen af undersøgelsen, professor i medicin Timothy Key udtaler i en officiel pressemeddelelse fra Englands center for kræftforskning, at meget tyder på en direkte sammenhæng mellem blodets naturlige indhold af kønshormoner og risikoen for at udvikle brystkræft.

Professor Key og hans kollegaer har genanalyseret 9 tidligere undersøgelser på dette område, for at forsøge at kortlægge eventuelle sammenhænge. Undersøgelserne omfatter i alt 1.765 raske kvinder og 663 kvinder med brystkræft. Ingen af de undersøgte kvinder havde modtaget hormonbehandlinger i forbindelse med, at deres blod blev undersøgt.

Ni forskellige typer kønshormoner blev undersøgt herunder flere typer af østrogen og testosteron. Resultaterne viste, at desto højre indhold af kønshormoner der blev målt i blodet, desto større sandsynlighed var der for, at kvinderne var ramt af brystkræft.

I forbindelse med undersøgelsen blev kvinderne inddelt i fem forskellige grupper, afhængig af niveauet af kønshormoner. De kvinder der lå placeret i gruppen med højest indhold af kønshormoner havde mellem ½ og 3 gange større risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med kvinderne i den laveste gruppe - afhængigt af typen af kønshormon.

Højt indhold af kønshormon i blodet binder proteinet globulin. Proteinet reducerer kønshormonernes aktivitet og menes at kunne reducerer risikoen for at udvikle brystkræft.

Forskerne håber, at måling af kvindelige kønshormoner fremover kan medvirke til tidligt at lokaliserer kvinder med øget risiko for at udvikle brystkræft og iværksætte en tidlig behandling f.eks. med globulin.

Kilde: Journal of the National Cancer Institute 2002; 94:606-616