Nyheder

Svært at holde på vandet efter fødsel

Det er almindeligt kendt, at både graviditet og fødsel kan gøre det sværere for kvinder, at holde på vandet

Det er almindeligt kendt, at både graviditet og fødsel kan gøre det sværere for kvinder, at holde på vandet. Men lægerne har hidtil ikke vidst, hvilken betydning den første graviditet og fødslen har for udviklingen af vedvarende symptomer. En nylig dansk undersøgelse viste, at 33% førstegangsfødende kvinder havde problemer med at holde på vandet 5 år efter fødslen. 9% havde sociale og hygiejniske gener og 7% havde dagligt problemer med at holde på vandet. De kvinder der, 3 måneder efter fødslen, havde problemer med at holde på vandet, når de for eks. nøs, hostede eller grinede, eller når de fik en pludselig og stærk vandladningstrang, var i størst risiko.

Ifølge Ugeskrift For Læger kan muskulaturen og nerverne i bækkenbunden beskadiges på grund af den belastning en graviditet og fødsel er. Det er usikkert om klip i forbindelse med fødslen øger risikoen. Nogle undersøgelser tyder på, at muskulaturen svækkes, når der klippes under fødslen mens andre undersøgelser viser, at det ikke svækker nerveimpulserne.

Andre faktorer der har betydning for udvikling af problemerne er kvindens alder (øget risiko ved stigende alder), overvægt, rygning og visse lægemidler som for eks. vandrivende midler.

Hvis problemerne med at holde på vandet først opstår efter fødslen, så er det muligt at behandle disse med blære- eller bækkenbundstræning. Denne behandling bør tilbydes alle kvinder, der har vedvarende problemer tre måneder efter fødslen.

Ifølge lægerne Lars Viktrup og Gunnar Lose, bør nye undersøgelser forsøge at klarlægge, hvilken betydning jordemoderens og fødselslægens håndtering af fødslen har, og om det vil formindske problemerne, hvis kvinderne begyndte bækkenbundstræning før fødslen.