Nyheder

Rygning forværre kræft i bugspytkirtlen.

Rygning kan forårsage tidlig udvikling af kræft i bugspytkirtlen hos visse patientgrupper.

Det har hidtil været kendt, at rygning fordobler risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen. Denne form for kræft udvikler sig normalt kun i en relativ sen alder og ender sjældent med dødelig udgang.

Nu viser nye undersøgelser, at mennesker der genetisk er disponeret for kræft i bugspytkirtlen, kan risikere denne sygdom 20 år tidligere end gennemsnittet, alene fordi disse personer ryger.

”Arveligtbetinget infektion i bugspytkirtlen er en sjælden sygdom, der rammer mindre end 1 % af alle patienterne” siger Dr. Med Albert Lowenfels, fra det medicinske fakultet i New York College Valhalla.

I USA konstateres mellem 50. – 80.000 tilfælde af infektioner i bugspytkirtlen hvert år. Størsteparten af disse tilfælde forårsages af alkoholmisbrug, galdesten, medicinbrug, læsioner eller i forbindelse med kirurgiske indgreb.

Bugspytkirtlen (pancreas) er et organ, der sidder dybt inde i maven og har to hovedfunktioner. At lave enzymer, der frigøres i tarmene og nedbryder føden, og at lave hormoner, der først og fremmest regulerer blodsukkeret. Det vigtigste af disse hormoner hedder insulin.

Infektion i denne kirtel kan være livstruende og betragtes altid med stor alvor. Symptomerne er typisk mavesmerter, oppustethed og kvalme samt opkast og feber.

Ifølge en rapport der blev offentliggjort den 11. juli i det anerkendte tidsskrift The Journal of American Medical Association, har Albert Lowenfels undersøgt 500 patienter med arveligtbetinget infektion i bugspytkirtlen. Denne form for medfødt infektion medfører høj risiko for at udvikle kræft i bugspytkirtlen.

Blandt de undersøgte personer fik 19 personer stillet diagnosen kræft i bugspytkirtlen. 11 af disse personer var aktive rygere, mens 6 personer var ikke rygere. 2 personer var tidligere rygere.

Undersøgelse bekræfter sammen med andre lignende undersøgelser, at rygere har dobbelt så stor risiko for at udvikle kræft i bugspytkirtlen. Undersøgelsen viste imidlertid, at rygere der rent genetisk var disponeret for infektion og dermed kræft i bugspytkirtlen, udvikler denne sygdom langt tidligere end andre patientgrupper.

Denne gruppe af patienter, der er arveligt disponeret for infektion i bugspytkirtlen, udvikler kræftsygdommen i en alder af omkring 50 år, mens ikke rygere først udvikler sygdommen i en alder af omkring 70 år. Blandt begge grupper af patienter er rygning ansvarlig for mellem 25 – 30 % af alle kræftsvulster i bugspytkirtlen.

Denne særligt udsatte gruppe bør ikke alene undgå tobaksrygning, men bør også holde sig langt væk fra alkohol, fastslår rapporten.

Lowenfels siger endvidere at ”Såfremt man har et familiemedlem, der lider af infektion i bugspytkirtlen, bør man udvise hensyn ved at undgå at ryge, når personen er til stede”

Du kan læse mere om den kunstige bugspytkirtel i næste nummer af Liv&Krop, der udkommer den 13. august. Her fortæller overlæge dr.med. Kirsten Nørgaard, hvor langt fremme man er med udviklingen af en kunstig bugspytkirtel (insulinpumpe).

Kilde: The Journal of Medical Association 2001;286: 169-170