Nyheder

Insulin regulerer også fedtprocenten.

Insulin kan måske forklare fedme...

Forskere fra Massachusetts i USA har opdaget, at det sukkerregulerende hormon insulin spiller en vigtig rolle i transformering af mættede fedtsyrer fra blodbanen over i fedtdepotcellerne efter, at man har spist.

Undersøgelserne blev gennemført som celleforsøg, men forskerne håber på, at disse forsøg vil lede til en bedre forståelse af det menneskelige stofskifte (metabolisme).

Efter at have indtaget et måltid stiger indholdet af sukkerstoffer og mættede fedtsyrer i blodbanen. Forskerne har hidtil været klar over, at insulin reducerer glukose (sukkerstoffer) i blodet på to forskellige måder.

Først sender insulinet (hormon) besked til leveren om at sænke produktionen af glukose. Dernæst øger insulinet sukkeroptaget gennem cellevævet ved at skabe glukosetransport inde i cellerne.

Hidtil har det ikke været kendt, hvordan blodet skiller sig af med mættede fedtsyrer?

Forskerne fra Massachusetts Institute of Technology har beskrevet hvordan insulin er involveret i reguleringen af mættede fedtsyrer i blodbanen.

Lederen af undersøgelsen professor dr.med. Harvy Lodish siger ”Insulin forårsager at cellerne optager mættede fedtsyrer fra blodbanen. Processen minder på mange måder om den måde insulin transporterer glukose”.

Nu hvor forskerne mener at have kortlagt, hvordan mættede fedtsyrer fjernes fra blodbanen, bliver det næste skridt, at undersøge, hvordan denne form for fedttransport påvirker kroppens generelle fedme?

Kilde: Developmental Cell 2002; 2: 477-488