Nyheder

Hunde kan hjælpe mennesker med sukkersyge

Anfald af for lavt blodsukker er et af de mest frygtede komplikationer til sukkersyge, idet et ubehandlet anfald er dødeligt.

Anfald af for lavt blodsukker er et af de mest frygtede komplikationer til sukkersyge, idet et ubehandlet anfald er dødeligt. Ved et anfald af for lavt blodsukker, hos et menneske med insulin afhængig sukkersyge, ses akut indsættende hjertebanken, rysten, svedudbrud og bleghed. Personen føler sult, ængstelse og indre uro. De neurologiske symptomer udvikler sig langsommere og omfatter træthed, irritation, svækket koncentration, hovedpine, ”mærkelig opførelse”, synsforstyrrelser, forbigående forstyrrelser af følesansen og motorikken, tiltagende sløvhed, forvirrethed og kramper og fører til sidst til bevidstløshed. Symptomerne kan varierer fra person til person, og nogle har svært ved at mærke symptomerne af et anfald af for lavt blodsukker. Blandt mennesker med insulin-afhængig sukkersyge er natlige anfald af for lavt blodsukker frygtet

Nyt alarmsystem

Flere forskellige alarmsystemer til at måle blodsukkeret og give alarm ved lave værdier er forsøgt udviklet – men ingen har fungeret sikkert og praktisk nok. I det engelske lægetidsskrift, British Medical Journal, beskrives tre cases, hvor hunde har registreret deres ejeres anfald af for lavt blodsukker og reageret på dette, før ejeren selv registrerede det. I det ene eksempel havde en 66 årig kvinde registreret en usædvanlig stereotyp adfærd hos hendes 9 år gamle gadekryds-tæve, Candy, umiddelbart før end at hun selv registrerede de første symptomer på for lavt blodsukker. I de tilfælde springer Candy op, løber ud af stuen og gemmer sig under en stol i entreen, og kommer først frem, når kvinden har taget sit sukker.

I et andet eksempel beskrives en 47 årig kvindes erfaringer med sin hun Sussie. Kvinden oplever i gennemsnit to anfald af for lavt blodsukker om ugen, hvoraf flere forekommer om aftenen og nogle om natten. I det sidste års tid har hendes 7-årige hund vækket hende om natten, og hvor hun har konstateret at have for lavt blodsukker. Først når hun har spist sit sukker, er Sussie vendt tilbage til sin kurv for at sove videre. Sussie har også forhindret sin ejer i at forlade huset, førend at hun havde spist tilstrækkeligt med sukker og anden kulhyrat til at få sit blodsukker op på normalt niveau igen.

Det vides ikke, hvordan hundene registrerer, at noget er galt, men nogle hunde kan reagere ved meget små ændringer i deres ejeres blodsukker. Det kan være, at de registrerer den stigende produktion af sved, begyndende muskelrystelser eller diskrete signaler i deres ejers signaler. Det kan selvfølgelig også være, at hundene bruger en ukendt sjette sans. Udover at hundene i disse tilfælde kan redde deres ejere for et alvorligt anfald af for lavt blodsukker, så har de også en positiv indflydelse på livskvaliteten og på helbredet i øvrigt. De giver nemlig deres ejere mulighed for god motion, et hyggeligt samvær og kontakt til andre hundeejere.

Kilde: ”Non-invasive detection of hypoglycaemia using a novel, fully biocompatible and patient friendly alarm system”. Mimi Chen et al. BMJ 2000;321 : 1565-1566.