Nyheder

Hvad er Munchausen by proxy ?

Sjælden form for børnemishandling...

Münchausen by proxy (MBP) er betegnelsen for en form for børnemishandling, som oftest rammer de yngste børn og som oprindeligt blev beskrevet af R. Meadow i 1977 som en særlig form for børnemishandling, hvor en tilsyneladende omsorgsfuld moder (langt sjældnere fader) påfører sit barn sygdom og hvor der opsøges hjælp til undersøgelse og behandling hos egen læge, sygehus etc.

Søskende til ofre for MBP er hyppigt også ofre; i en undersøgelse af 103 søskende til MBP-ofre i 43 familier fandt man at 39% af disse søskende selv var MBP-ofre.

MBP er vigtig at identificere, da det ofte er meget alvorlige lidelser, disse børn påføres - ikke alene som følge af de af omsorgspersonen påførte lidelser, men også fordi barnet typisk udsættes for unødige medicinske undersøgelser, operationer etc. Hertil kommer at der er beskrevet tilfælde med dødelig udgang.

Navnet Münchausen refererer til beretninger om baron von Münchausen i 1700-tallets Preussen. Münchausen underholdt sine jagtselskaber med fantasihistorier.

Du kan læse mere om Munchausen by proxy i næste nummer af Sundhedsmagasinet Liv&Krop, der udkommer ultimo marts 2003.