Nyheder

Vacination mod mæslinger bør ske senere.

Bedre at vente til børnene er blevet 15 mdr. gamle...

Nye amerikanske undersøgelser tyder på, at vaccination mod mæslinger af spædbørn virker bedre, såfremt børnene er ca. 15 måneder gamle i modsætning til den normale vaccinationsalder, hvor børnene typisk bliver vaccineret, når de er omkring 12 måneder gamle.

Mæslinger er fortsat en alvorlig børnesygdom, der skyldes en virusinfektion, der medfører kraftigt udslet, høj feber, hoste og forskellige andre symptomer.

Vaccinationen virker immuniserende og forhindre, at langt de fleste børn rammes af mæslinger. Børn i U.S.A. bliver normalt vaccineret 2 gange med den såkaldte Measles-Mumps-Rubella (MMR) vaccine.

Den første vaccination gives typisk, når barnet er cirka 1 år gammel og den anden og sidste vaccine får barnet i 4 – 6 års alderen.

De seneste undersøgelser, der er udført af chefforsker dr. Med. Gregory A. Poland fra Mayo Clinic i Rohcester i staten Minnesota omfatter undersøgelsen af i alt 333 børn, der alle blev vaccineret i en alder af 12 måneder samt en anden gruppe børn på i alt 719 børn, der alle modtog vaccinen i en alder af 15 måneder.

Undersøgelsen omfatter både amerikanske og canadiske børn. 87 % af de amerikanske børn og

76 % af de canadiske børn havde antigener fra mæslinger i deres blod i forbindelse med undersøgelsen.

Forskerne er nået frem til et resultat, der tyder på, at alle de børn der blev vaccineret i en alder på 15 måneder, havde udviklet en immuneffekt, der var ca. dobbelt så stor, som de børn der kun var 12 måneder, da de blev vaccineret første gang.

Rapporten er netop blevet offentliggjort i maj udgaven af tidsskriftet Mayo Clinic Proceedings og forskerne konkluderer her, at de lidt ældre børn tilsyneladende responderer bedre på vaccinationen ved at opbygge et mere effektivt immunforsvar sammenlignet med de lidt yngre børn.

På baggrund af den seneste undersøgelse overvejer de amerikanske sundhedsmyndigheder nu hvorvidt, man skal ændre praksis for vaccination mod mæslinger fra de nuværende 12 måneder til en lidt højere alder på 15 måneder for alle børn, der vaccineres i USA og Canada.

Kilde: Mayo Clinic Proceedings 2002, 77: 446-452