Nyheder

Steroider mod meningitis.

Hormoner kan støtte behandlingen

En ny hollandsk undersøgelser viser, at man ved at tilsætte kortisonpræparatet dexmethasone som en fast del af behandlingen mod bakteriel meningitis, kan nedsætte dødeligheden hos voksne patienter.

Den nye undersøgelse viser at en kombination af antibiotika og kortison tilsammen nedsætter dødeligheden og de alvorlige men, som ofte følger i kølvandet på meningitis.

Meningitis er infektion af hjerne- og rygmarvsmembranen, som normalt stammer fra en virus eller infektion. Symptomerne er typisk meget høj feber, kraftig hovedpine og nakkestivhed.

Modsat virus meningitis, så er den bakterielle meningitis meget alvorlig og kan få fatale konsekvenser. Normalt er antibiotika et effektivt behandlingsmiddel, men en meningitis infektion kan forårsage skade på hjernen og have langvarende følgeskader som fx nedsat hørelse og tale problemer. Lægerne har tidligere foreslået brugen af kortison til reduktion af inflammation i hjerne og rygmarvsregionen, der menes at mindske symptomerne.

Leder af undersøgelsen dr.med. Jan de Gans fra universitet i Amsterdam siger: ”det er ikke tilstrækkeligt at slå bakterierne ihjel vha. antibiotika, det er også vigtigt, at reducerer inflammationen i det centrale nervesystem”.

På baggrund af de nye resultater forslår de hollandske læger, at dexmethasone gives parallelt med antibiotika eller muligvis allerede før, til patienter med bakteriel meningitis.

Kilde: New England Journal of Medicine 2002, 347: 1549-1556