Nyheder

Nej til urinundersøgelser til gravide.

Ikke nødvendigt som rutineundersøgelse

Kvinder der lider af diabetes, skal ikke nødvendigvis have foretaget rutinemæssige urinundersøgelser for bakterier i urinen, fastslår læger i ny canadisk undersøgelse.

Denne form for screening bliver typisk udført i forlængelse af behandling med antibiotika, når der er bakterier i urinen også selvom patienten ikke har nogle symptomer på urinvejsinfektioner.

Baggrunden for den automatiske urinundersøgelse har været, at ved at eliminerer bakterier ville man automatisk reducerer risikoen for urinvejsinfektioner, som ofte kan være meget alvorlige hos kvinder, der lider af diabetes. I værste tilfælde kan disse infektioner medfører alvorlige nyrelidelser og efterfølgende hospitalsindlæggelse.

Den nye undersøgelser, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, viser at behandling med antibiotika ikke forbygger symptomatiske infektioner og efterfølgende komplikationer.

Leder af undersøgelsen professor dr.med. Lindsay Nicolle fra universitet i Winnipeg i Canada siger: ”der er ingen fordele ved at fastholde rutinemæssig urinundersøgelser hos kvinder, der lider af diabetes”.

I en tilsvarende undersøgelse fra Yale universitet i New Haven, Conneticut, skriver professor i medicin Dr.med. Vincent Andriole, at de nye undersøgelser bør medfører ændringer i den måde man i dag behandler kvinder med diabetes.

De typiske symptomer ved urinvejsinfektioner er hyppig vandladning og smerter i forbindelse med toiletbesøg.

Flere og flere eksperter er bekymret over det overforbrug af antibiotika, der finder sted i dag overalt i sundhedssektoren. Resultat er en fortsat stigning i resistente bakterier, der kan modstå medicinsk behandling.

Kilde: The New England of Medicine 2002; 347:1576-1583