Nyheder

August Krogh Prisen 2001.

Dansk Medicinsk Selskab har siden 1969 årligt hædret en fremragende dansk biomedicinsk forsker ved at give ham i opdrag i at holde en August Krogh-forelæsning.

Selskabet har med støtte fra Novo Nordisk Fonden tildelt årets August Krogh pris til professor, dr.med. Bengt Saltin.

Prisen blev overrakt i forbindelse med, at der afsløredes en mindeplade for August Krogh på det hus i Ny Vestergade 11 i København, hvor han boede og arbejdede i det det tidligere Købehavns Universitets Dyrefysiologiske Laboratorium i årene 1910 til 1927.

I disse år gennemførte Krogh det arbejde med reguleringen af kapillærkredsløbet, som i 1920 indbragte ham Nobelprisen i fysiologi og medicin.

Bengt Saltin tildeltes August Krogh Prisen for 35 års ubrudt, fremragende forskning til belysning af reguleringen af den tværstribede muskulaturs kredsløb og metabolisme i sundhed og sygdom.

Saltins arbejde, som er publiceret i næsten 300 artikler, er en videreførelse af Kroghs forskningsområde, men i modsætning til Kroghs dyrefysiologiske undersøgelser baseret på undersøgelser på mennesker udført i en lang årrække som professor i fysiologi ved August Krogh Institutet fra 1973 til 1994, og derefter som leder af Center for Muskelforskning i København, oprettet af Danmarks Grundforskningsfond.

Kilde: Ugeskrift for læger dec. 2001