Nyheder

Nyt hjælpeværktøj til blinde børn

SAL hjælper blinde børn til at lære

En helt ny kombination af såkaldt punktskrift og en computers syntetiske tale, gør det nu for første gang muligt for blinde selv at arbejde med læring af fx matematik og andre boglige fag.

I torsdags blev det nye læringssystem kaldet Speech Assisted Learning (SAL) præsenteret for offentligheden for første gang. SAL er et fladt notebook lignende værktøj, som hjælper blinde studerende med at overvinde deres læringsproblemer og kan benyttes både i forbindelse med læsning, stavning, matematik og mange andre fagområder. Det nye er, at denne læring kan finde sted med meget begrænset støtte fra underviseren.

Der er tale om en helt ny æra for uddannelse og læring af blinde børn, fordi SAL gør det muligt for den blinde, at tage ansvar for egen læring!

Alle undersøgelser peger på, at blinde der er litterært velfunderet klare sig bedre erhversmæssigt ligesom de er mere selvstændige, uafhængige og mere tilfredse med deres liv.

Den studerende indsætter en speciel punktskriftplade med en bestemt stregkode til SAL og computeren bliver derefter i stand til at læse ord og symboler fra punktskriftpladen, der oplæses som syntetisk tale. Når den studerende trykker på et bogstav eller et symbol bliver dette straks læst op af SAL. Et tryk mere på SAL og hele ordet læses op – SAL kan endda beskrive billeder.

SAL kan også hjælpe den blinde med at lære punktskrift – et skriftsprog, hvor den blinde benytter fingrene til at læse (føle) på små forhøjninger (knopper). Med SAL er det muligt at undervise og kombinere punktskrift med lyd på en helt ny måde.

SAL koster 4.600$ og produceres af firmaet Freedom Scientific of St. Petersburg i Florida, USA.

Kilde: Reutes Health, september 2002