Nyheder

Børn fra trange kår mere syge.

Den sociale arv påvirker helbredet

Meget tyder på, at børn fra familier med lavere indkomst er mere udsat for de alvorligste hjerte-kar-sygdomme senere hen i livet.

Forskere i England har netop afsluttet en større undersøgelse af ældre kvinder, der alle er født og opvokset i socialt dårlige omgivelser. Undersøgelsen tyder på, at den sociale arv påvirker den generelle sundhedstilstand senere hen i livet. Det er typisk livsstilssygdomme som fx forhøjet kolesterol tal, uregelmæssigt insulinniveau og fedme – forhold der alle forbindes med risiko for at udvikle alvorlige hjertelidelser.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i den seneste udgave af tidsskriftet British Medical Journal, men det er fortsat uklart præcist hvilken gennemsnitlig indkomst, der påvirker den langsigtede sundhedstilstand?

Lederen af undersøgelsen dr.med. Debbie A. Lawlor understreger, at der også er andre faktorer, som påvirker sundhedstilstanden, men det er specielt stigningen i fedme hos børn af forældre med lavere indkomst, som påvirker helbredet på langt sigt.

Debbie Lawlor siger: ”Det er navnlig sammensætningen af den daglige kost, der har afgørende indflydelse på udviklingen af hjerte-kar-sygdomme senere hen i livet. Forkert kost påvirker udviklingen af en række indre organer, som igen påvirker metabolisme og insulinbalancen resten af livet”.

Kilde: British Medical Journal, 2002;325:805-807