Nyheder

Østrogen kan give kræft i æggestokkene

Der er nu konstateret en sammenhæng mellem lang tids behandling med det kvindelige kønshormon østrogen og kræft i æggestokkene.

Kvinder, som efter overgangsalderen får behandling med det kvindelige kønshormon østrogen i mindst 10 år, har en øget risiko for at få kræft i æggestokkene. Det viser en amerikansk undersøgelse, som har været offentliggjort i JAMA, den amerikanske lægeforenings videnskabelige tidsskrift. Hidtil har man kun vidst, at der var en sammenhæng mellem østrogenbehandling og bryst- og livmoderkræft, som kaldes for de to hormonrelaterede kræftsygdomme. Nu kan kræft i æggestokkene blive den tredje.

I undersøgelsen fulgte man i en periode på 14 år (fra 1982 –1996) flere end 200.000 kvinder, der havde passeret overgangsalderen. Ingen af dem havde hverken haft kræft, fået fjernet livmoderen eller være opereret på æggestokkene, da de gik med i undersøgelsen i 1982.

I løbet af de 14 år døde næsten 1000 af kvinderne af kræft i æggestokkene, og blandt dem var der en overvægt af kvinder, som fik østrogen.

Undersøgelsen viste, at risikoen for at dø af kræft i æggestokkene steg med varigheden af behandlingen. Den største risiko hang sammen med, om behandlingen havde strakt sig over 10 år eller flere. Også tidspunktet, man havde fået behandlingen på, havde betydning. Jo længere tid, det var siden, jo mindre var risikoen, selvom lægerne konstaterede, at den forhøjede risiko kunne vare i op til 29 år efter ophør af behandlingen.

Kilde: JAMA. 2001;285:1460-1465