Nyheder

Læge-patient tilliden truet.

Tilliden mellem læger og patienter truet i England

En ny engelsk undersøgelse viser, at britiske medicinstuderende ofte udfører gynækologiske undersøgelser i forbindelse med brug af beroligende eller bedøvende medikamenter uden patienternes viden.

Undersøgelsen omfatter mere end 450 medicinstuderende fra University of Bristol Medical School og viser at mindst 25% af alle gynækologiske undersøgelser bliver udført uden at patienten har givet enten mundtlig eller skriftlig samtykke.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Clive Roberts, dekanen på det medicinske fakultet siger: ”samtykke er ikke indhentet i langt de fleste tilfælde, hvor den gynækologiske undersøgelse er udført under bedøvelse eller i forbindelse med brug af beroligende medikamenter”.

Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort den 11. januar i det ansete lægetidsskrift British Medical Journal og lederen af undersøgelsen mener, at det ikke kun er deres medicinske skole, der ikke overholde de etiske standarder.

Tillid og respekt er helt essentielt i et ethvert læge-patient forhold, men denne forståelse mangler tilsyneladende blandt medicinstuderende, der foretager gynækologiske undersøgelser, som en del af deres uddannelse til læger!

De medicinstuderende forsvarer sig med, at der enten ikke er tid til at få patienternes samtykke eller de føler sig presset fra deres supervisor til at foretage undersøgelserne. Der er formentlig også en del studerende som ikke er tilstrækkelig opmærksomme på de etiske og juridiske aspekter, som er involveret i disse forhold.

En 4-års medicinstuderende udtaler: ”jeg fik fortalt, at den bedste måde at lærer at foretage en rectal undersøgelse, var når en patient var i fuld narkose. På denne måde fik jeg erfaring og patienten fandt aldrig ud af hvad, der var foregået”.

Flere førende forskere er bekymret for den medieinteresse, som den nye undersøgelse kan fremprovokerer og de frygter en offentlig høring. I stedet for at placerer skylden, burde man ifølge lægerne forsøge at finde løsninger på de etiske problemstillinger.

Kilde: British Medical Journal januar 2003