Nyheder

Skolebørns helbred er truet.

18% af store skolebørn har så store problemer med helbredet, at det hæmmer deres valg af erhverv.

Det viser en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har gennemført. I alt 3458 børn fra 134 skoler i 23 kommuner har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført ved den afsluttende lægeundersøgelse i 8. eller 9. klasse i skoleåret1996/97. 8% af eleverne har ryglidelser, 7% betydende synsproblemer, 4% betydende høreproblemer, 5% har astma og mellem 3 og, 4% af eleverne er overvægtige.

Eleverne har mange symptomer i det daglige, især hovedpine, rygsmerter og mavesmerter, og 90% af dem har haft mindst ét symptom de sidste 14 dage. Men når eleverne skal vurdere deres eget helbred, så svarer kun 1,5%, at deres helbred er dårligt. Det står i kontrast til lægernes vurdering af, at 18% har store problemer med helbredet.

Med hensyn til kosten, så halter kvaliteten af denne også hos en stor del af de unge mennesker. Således får mange ikke regelmæssigt morgenmad eller frokost. Kun 1/3 af drengene og en ¼ af pigerne spiser højest grøntsager 1-2 gange om ugen. 25% af eleverne er rygere og 15% har prøvet at ryge hast. Ca. halvdelen af drengene og en tredjedel af pigerne drikker alkohol hver uge.

Kede af skolen

Knapt 10% af eleverne har været kede af at gå i skole en stor del af skoletiden. Selv om pigerne i almindelighed synes bedre om at gå i skole end drengene, så har pigerne alligevel flere perioder end drengene, hvor de er kede af skolen. Det er perioder med kedsomhed, konflikter med lærerne eller klassekammeraterne, eller hvor de har angst for ikke at slå til og kunne følge med. Til gengæld vurderes pigerne mere positivt af lærerne, både med hensyn til de skolefaglige kompetencer som de sociale kompetencer.

Rapporten ”Børns sundhed ved slutningen af skolealderen” kan købes gennem Statens Institut for Folkesundhed. Telefon: 39207777.