Nyheder

Ny forskning fra Odense hospital.

Nye undersøgelser viser en moderat genetisk sammenhæng mellem udviklingen af reumatiske lidelser.

Et netop afsluttet mini-studie af tvillinger antyder, at der er en moderat genetisk sammenhæng mellem udviklingen af reumatiske lidelser (ledbetændelse, gigt o. lign), der også kaldes en auto-immun sygdom, hvor kroppens væv fejlagtigt angriber sit eget immunsystem.

Der er f.eks. potentielt 2.1 millioner amerikanere, der er truet af denne invaliderende sygdom, der forårsager kronisk betændelse og smerte i leddene.

Selvom videnskabsfolk verden over har forsket aktivt i helbredelse af gigtsygdomme, er årsagen til sygdommen fortsat ukendt, udtaler lederen af undersøgelsen dr. Med . Anders J. Svendsen fra Odense universitetshospital.

Anders Svendsen siger til Reuters ” Infektionsårsager som f.eks. virus, bakterier og svamp har længe været under mistanke, men ingen af disse har vist sig at være årsag til sygdommen”.

Svendsen fortsætter og siger ” Mange forskere mener, at gener er en væsentlig årsag, der skal undersøges yderligere for at finde forklaringen bag udviklingen af gigtsygdomme”.

For at komme nærmere denne forklaring undersøgte Anders Svendsen og hans kollegaer 13 enæggede og 36 tveæggede tvillingepar, hvoraf mindst én led af en reumatisk lidelse.

I to tilfælde ud af de tveæggede tvillingepar led begge søskende af sygdommen, mens dette ikke var tilfælde hos nogle af de enæggede tvillingepar.

Selvom tidligere undersøgelser har vist, at miljøpåvirkninger er en væsentlig medvirkende årsag i udviklingen af gigtsygdomme, er der meget, der tyder på, at der også er en genetisk sammenhæng.

Ifølge den engelske ekspert professor Alan J. Silman fra Manchesters Universitetshospital, kan den seneste danske undersøgelse ikke modbevise en genetisk sammenhæng, men Silman understreger, at den genetiske sammenhæng er moderat sammenlignet med miljøpåvirkninger.

British Medical Journal 2002; 234: 264-267