Nyheder

Medicin mod epilepsi giver misdannelser.

Det er medicinen og ikke sygdommen, der er årsag til misdannelser hos børn, hvis mor har epilepsi

Læbe- og ganespalte, klumpfod, rygmarvsbrok og andre større eller mindre misdannelser ses hyppigere hos børn, hvis mødre bliver behandlet for epilepsi under graviditeten. Til gengæld er der ikke tegn på, at selve epilepsien skulle være årsag til misdannelserne. Det viser en undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidskrift, The New England Journal of Medicine.

I alt 128.000 gravide blev undersøgt, da de skulle føde, for at man kunne sammensætte tre grupper af børn. Den ene gruppe bestod af børn, hvis mødre havde epilepsi og havde fået medicin under graviditeten. I den anden gruppe havde mødrene ikke fået medicin, men havde tidligere haft epileptiske anfald. Den tredje gruppe var en kontrolgruppe uden tegn på epilepsi.

Efter fødslen blev børnene undersøgt for misdannelser. Det viste sig, at der var flere misdannelser hos 223 børn, hvor mødrene havde fået én slags epilepsimedicin under graviditeten, end hos 508 børn i kontrolgruppen. Forekomsten af misdannelser var også højere hos 93 børn, hvor mødrene havde to eller flere præparater for deres epilepsi.

Til gengæld så forskerne ikke flere misdannelser hos de børn, hvor mødrene tidligere havde haft epileptiske anfald, men ikke fik medicin. Konklusionen på undersøgelsen blev derfor, at misdannelser hos børnene skyldes medicinen, snarere end selve epilepsien.

I tidligere undersøgelser har man set, at kvinder med epilepsi og som ikke får medicin, har dobbelt så stor risiko for at føde et barn med misdannelser i forhold til andre, mens kvinder i behandling for epilepsi får børn med misdannelser to til tre gange hyppigere. I alt er der en risiko for, at fem ud af 100 børn af mødre med epilepsi bliver født med misdannelser.

Danmark deltager i øjeblikket i en stor international undersøgelse, hvor man følger alle graviditeter hos mødre med epilepsi for at påvise misdannelser og for at se, om den ene type medicin giver flere misdannelser end den anden.

Kilde: The New England Journal of Medicine, April 12, 2001, Vol.344, No. 15.