Nyheder

Tomater beskytter mod prostatakræft

Tomatsovs er måske sundere end antaget...

Lad være med have dårlig samvittighed, næste gang du bestiller en pizza med kødsovs. Den er faktisk slet ikke så usund endda, tværtimod! Det er nemlig godt for mænd at spise tomater, specielt kogte tomater, viser ny forskning. Det skyldes især tomatens indhold af antioxidanten lycopen, som ifølge undersøgelser har en beskyttende virkning mod kræft i prostatakirtlen. Årsagen til, at det helst skal være kogte tomater, er kogning frigiver eller rettere løsner lycopen, beta-caroten og andre vigtige carotenoider, som har betydning for helbredet.

En ny undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of the National Cancer Institute viser, at mænd, der spiser tomatsovs ofte, har en betydeligt lavere risiko for at udvikle prostatakræft, som er den mest almindeligt forekommende kræftform blandt mænd i den vestlige verden. Flere end 47.000 mænd medvirkede i undersøgelsen, som konkluderede, at mænd med det højeste indtag af lycopen fra alle mulige fødevarer – ikke bare tomater – havde næsten 20% lavere risiko for prostatakræft. Men når forskerne stillede skarpt på de mænd, som spiste tomatsovs to gange om ugen eller hyppigere, faldt risikoen yderligere.

Forskerholdet kan ikke med sikkerhed sige, om det er tomaters indhold af lycopen, som bærer den største del af æren for den kræfthæmmende virkning, men på baggrund af denne og tidligere undersøgelser, som er kommet frem til nogenlunde samme resultat, anbefales det at mænd spiser tomater og tomatholdige retter som tomatsovs relativt hyppigt som led i den forebyggende indsats mod prostatakræft.