Nyheder

Tourettebørn får det bedre.

Nye undersøgelser viser, at børn der får stillet diagnosen Tourette Syndrom, en neuroleptisk sygdom der påvirker nervesystemet, har gode chancer for bedring i løbet af deres ungdomsår.

Tourette Syndrom (TS) er en neurologisk betinget forstyrrelse forårsaget af en kemisk ubalance i hjernen, som begynder i alderen 2 - 15 år og varer hele livet.

Børn der lider af Gilles de la Tourette's syndrom (TS) også kendt som Tourette, er karakteriseret ved multiple bevægelser - kaldet tics - der gentages i hurtig rækkefølge, samt ufrivillige lyde. Bevægelserne kan omfatte hurtig blinken med øjnene, trækken på skuldrene, kast med hovedet, ansigtsgrimasserne eller andre gentagne bevægelser af kroppen eller lemmerne.

Nye undersøgelser viser, at disse børn har gode chancer for en bedring af deres sygdom under opvæksten navnlig i deres ungdomsår. Et af de første spørgsmål der rejser sig hos forældre til børn, der lider af Tourette, er hvad denne sygdom betyder for deres børns fremtid ?

Overlæge Larry Burd, der forsker i epidemiske sygdomme på det medicinske fakultet, University of North Dakota School of Medicin i USA siger at ”De seneste undersøgelser giver god grund til at være optimistisk. De meget svære tilfælde der ofte vises i medierne, er heldigvis atypiske. De fleste børn har problemer i løbet af deres barndom, men symptomerne bedres i løbet af deres ungdom og voksne liv”.

Forskerne har for nylig afsluttet en undersøgelse af 39 voksne personer i starten af tyverne. Disse personer havde alle fået stillet diagnosen Tourette Syndrom omkring deres 10 leveår.

Patienterne blev spurgt om, hvorvidt deres sygdom var forbedret herunder om de fortsat led af de såkaldte tics samt om de fortsat var i medicinsk behandling mod sygdommen ? Resultatet af denne undersøgelse er netop blevet offentliggjort i juni måned 2001 i tidsskriftet Journal of Child Neurology.

Undersøgelsen viste at problemet med tics var faldet med 59% og overordnet var symptomerne forbedret med hele 50%. De øvrige afledte symptomer som f.eks. indlæringsvanskeligheder og nedsat koncentration var faldet med 42%.

”Konklusionen på denne undersøgelser viser, at 44% af de adspurgte reelt var symptomfrie. Der er altså tale om en meget tilfredsstillende prognose” siger Larry Burd.

Det bør dog samtidig understreges, at undersøgelsen også viste, at 10% af de adspurgte havde voldsommere anfald af de såkaldte tics, mens tilstanden hos 22% af de adspurgte var uændret.

Endelig viste den omtalte undersøgelse, at kun 22% af de adspurgte fortsat brugte medicin mod Tourette. Der er derfor god grund til løbende, at revurderer den medicinske behandling hos unge og voksne Tourette patienter.

Larry Burd afslutter med at sige ”Hvis du er i medicinsk behandling for Tourette, bør du periodisk tale med din læge om muligheden for at reducerer eller afslutte brugen af medicin”.

Kilde Journal of Child Neurology 2001; 16:431-437