Nyheder

Lav ægproduktion og tidlig menopause.

Ny definition af tidlig menopause

Erfaringer fra Holland viser, at de kvinder som producerer færrest æg i forbindelse med kunstigbefrugtning ofte rammes af den såkaldte menopause (overgangsalder) tidligere end andre jævnaldrende kvinder.

Ifølge lederen af Hollands institut for kræft og fertilitetsforskning dr.med. Flora van Leeuwen bekræfter de seneste resultater en hidtidig hypotese om såkaldt ”reproduktions aldring”, der peger på, at kvinder med samme biologiske alder mister deres æglederfunktion i forskellig grad og med forskellig hastighed.

Kunstig befrugtning har været praktiseret i snart 20 år. Denne form for behandling foregår ved at kombinere det kvindelige æg med mandlige sædceller i et laboratorium, hvorefter det befrugtede æg genindsættes i kvindens livmoder. Behandlingen tilbydes ofte til kvinder, der i en høj alder ønsker at blive gravide og som på grund af alderen har lav ægproduktion, der vanskeliggør naturlig graviditet.

Ved fødslen indeholder de kvindelige ægledere mellem 1 og 2 mio. æg. Når en ung pige for sin første menstruation er der ”kun” ca. 300.000 æg tilbage og omkring 30 års alderen har de fleste kvinder ca. 25.000 æg tilbage. Når æglederne er tømte ophører kvinders menstruation og man siger, at kvinden befinder sig i menopausen – typisk i en alder omkring 50 år.

I forbindelse med den hollandske undersøgelse definerede forskerne en såkaldt præmatur menopause (tidlig overgangsalder) svarende til en alder hos kvinder på 46 år. Resultaterne i undersøgelsen er baseret på oplysninger fra 26.428 kvinder, som alle har gennemgået kunstig befrugtning på forskellige fertilitetsklinikker i Holland i perioden fra 1980 til 1995.

En afsluttende undersøgelse af 38 udvalgte kvinder som oplevede tidlig menopause blev sammenlignet med 190 jævnaldrende kvinder, der havde en menopause. Denne undersøgelse viste, at kvinder der producerede tre eller færre æg i forbindelse med deres menstruation var 12 gange mere udsat for at opleve en tidlig menopause sammenlignet med kvinder, der producerede mere end 3 æg i forbindelse med menstruationen.

Kilde: Fertility and Sterility 2002;77: 978-985