Nyheder

Vitaminer hjælper hjertepatienter.

Antioxidanter som C- & E-vitaminer hjælper mod arterieforsnævringer

Antioxidanter som f.eks. C- og E-vitaminer hjælper muligvis med at begrænse arteriesygdomme hos patienter, der netop har gennemgået en hjertetransplantation.

Forsnævring af hjertearterier udvikler sig typiske nogle år efter, at man har gennemgået en hjertetransplantation. Metoderne til at undgå at donororganer bliver frastødt hos hjertepatienter, er blevet væsentlig forbedret de senere år, men de længerevarende efterfølgende komplikationer hos disse patienter, kan være mindst lige så alvorlige.

En ny mini-undersøgelse udført på 40 hjertepatienter, der alle har modtaget en nyt hjerte viser, at daglig behandling med C- og E-vitamin, hjælper til at minimerer disse efterfølgende komplikationer hos patienter med arterieforsnævringer indenfor det første år efter operationen.

Lederen af undersøgelsen Professor James Fang fra kvinde hospitalet i Boston i USA har netop offentliggjort resultaterne af undersøgelsen i tidsskriftet The Lancet den 30. marts 2002.

De undersøgte patienter modtog kolesterolsænkende medicin samtidig med, at de modtog vitaminbehandlingen, som primært hæmmer udviklingen af belægninger på indersiden af hjertearterierne (plaque).

Undersøgelsen viste, at de patienter der modtog begge former for behandling, kun udviklede mindre fortykkelser i arterievæggene, mens de patienter der alene modtog kolesterolsænkende medicin, fik kraftige forsnævringer.

Antioxidanter som C- og E-vitamin neutraliserer effekten af ødelæggende oxygen også kendt under navnet oxidaktivt stress. Flere forskere mener, at antioxidanter beskytter mod hjertesygdomme og udvikling af kræftsygdomme.

Der er nu behov for flere og større undersøgelser for at bekræfte disse nye teorier.

Kilde: The Lancet 2002;359