Nyheder

Kvinder bør spise folsyre, fra før de bliver gravide

Det er vigtigt at opbygge et depot, inden man planlægger at blive gravid.

Alle kvinder bør spise et dagligt tilskud af folsyre, allerede fra de planlægger at blive gravide, for at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok (neuralrørsdefekt) hos barnet.

Det anbefaler Fødevaredirektoratet, som gerne vil skabe større opmærksomhed om folsyre, end der er i øjeblikket, fordi udenlandske undersøgelser tyder på, at folsyremangel er en af årsagerne til neuralrørsdefekt. En anden er arv. Folsyre tilhører gruppen af B-vitaminer, og findes i for eksempel broccoli, spinat, citrusfrugter og grove kornprodukter. Folsyre er navnet på den syntetiske udgave af folat. Folsyre kaldes også for folinsyre.

Hvert år bliver 75 til 100 børn født med misdannelser, fordi neuralrøret, som omslutter hjernen og rygmarven ikke lukker sig ordentligt. Rygmarvens nerver og blodkar poser derfor ud gennem de svage steder, med større eller mindre skader og lammelser til følge.

Neuralrøret bliver dannet allerede inden for de første to-tre uger i forsterstadiet og lukker normalt til, når fostret er omkring otte uger gammelt. Det er i disse uger, at det er vigtigt at få tilstrækkeligt med folsyre, fordi det blandt andet har betydning for celledelingen.

”Det kan være svært at vide, om man får nok folsyre, og derfor anbefaler vi alle kvinder, der planlægger at blive gravide, at spise 400 mikrogram folsyre dagligt for at bygge depoterne op. Den dosis skal de fortsætte med de første 12 uger af graviditeten, og herefter har det ingen betydning længere,” siger cand.scient. i human ernæring Lone Banke Rasmussen i Fødevaredirektoratet

I teorien skulle man kunne få tilstrækkeligt med folsyre gennem kosten, hvis man fulgte de Nordiske Næringsstofanbefalinger, men det gør kun omkring fem procent af kvinderne,

fortæller Lone Banke Rasmussen.

Læs mere om Folat og neuralrørsdefekter, på Webdoktor under folinsye og rygmarvsbrok. Du kan også læse mere om folsyre og de Nordiske Næringsstofanbefalinger på adressen www.fdir.dk.