Fedt omkring maven er farligt.
Mænd lever livet farligt...
Midaldrende mænd som bære rundt på et ekstra ”reservedæk” af fedt omkring maven og hofterne er udsat for forøget risiko for at få et hjerteanfald sammenlignet med de mænd, som har fedtdepoterne fordelt andre steder på kroppen.
Nye forskningsresultater peger på, at netop disse fedtdepoter er vigtigere end først antaget, når lægerne skal forsøge at forudse og vurdere den overordnede sundhedsrisiko hos disse personer.
Selvom tidligere undersøgelser har antydet, at disse antagelser er korrekte, er der ifølge majudgaven af tidsskriftet European Heart Journal kun ganske få undersøgelser, der har studeret befolkningsgrupperne i Europa.
De seneste resultater er baseret på undersøgelse af 1.346 finske mænd i alderen mellem 42 og 60 år. Undersøgelsen viste, at de mænd der havde den største livvidde, var mere end 3 gange så udsat for at få et hjerteanfald sammenlignet med mænd med mindre livvidde.
Taljemålet eller livvidden blev beregnet som omkredsen af brystmålet divideret med omkredsen af hofterne. Alle forsøgspersoner var som udgangspunkt sunde og raske og havde ikke andre hjertesygdomme før undersøgelsen startede.
Det seneste studie af fedme hos mænd strakte sig over 10 år. 123 mænd døde af et hjerteanfald eller andre former for hjerteproblemer. Overordnet viste undersøgelsen, at mænd med ekstrem fedme omkring mave og hofter, er stærkt relateret til hjertekranspulsåre problemer som f.eks. hjerteanfald, brystsmerter o. lign.
Lederen bag den langvarige undersøgelse professor Hanna-Maaria Lakka fra universitetet i Kuopio i Finland udtaler ”resultaterne af den netop afsluttede undersøgelse tyder på, at ekstrem fedme omkring mave og hofter er en meget stærk indikator på forskellige alvorlige hjertekranspulsåre problemer”.
Resultaterne af undersøgelsen viste klart, at mænd der både har et kraftigt ”mavebælte”, ryger og ikke dyrker motion er de mest udsatte. Det kan ikke understreges kraftigt nok, at den eneste fornuftige strategi er at ligge sin livsstil om!
Kilde: European Heart Journal 2002; 23:706-713