Nyheder

WHO til kamp mod rygning.

WHO ønsker en global traktat mod rygning

Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordrede i fredags verdens lande til en global indsats for at reducere forbruget af tobak samtidig med, at WHO gjorde opmærksom på den fortsatte stigning i dødsfald pga. rygning verden over.

FN oplyser, at de har tilrettet deres årlige statistikker over antallet af dødsfald forårsaget af rygning fra 4.2 mio. til 4.9 mio. årligt. Årsagen til denne kraftige stigning skyldes stadig bedre informationer vedrørende kredsløbssygdomme i udviklingslandende.

En talsmand fra WHO oplyser: ”De nyeste tal tyder på, at WHO forudsigelse på 10 mio. dødsfald i år 2030, formentlig er undervurderet”.

Såfremt den seneste tendens fortsætter vil rygning snart være det livsstilsfænomen, der kræver flest dødsofre overgået af både HIV, arvelige sygdomme, bilulykker, selvmord og mord.

WHO´s 192 medlemslande var i denne uge samlet i Geneve i 10 dage for at forhandle en international traktat, den såkaldte ”Framework Convention on Tobacco Control”, der skal advare verdens befolkning om sundhedsrisikoen ved rygning.

Nogle lande har allerede restriktive love og regler inklusiv aldersgrænser og restriktioner om rygning på bestemte områder samt regler overfor tobaksproducenterne, men mange udviklingslande har slet ingen lovgivning på dette område.

Forslaget til en global traktat har været undervejs i mere end 4 år og er det første af sin art. Det forventes, at der kan opnås enighed om traktaten på det næste årlige WHO topmøde til maj 2003.

Kilde: ReutersHealth oktober 2002