Nyheder

Ukraine kæmper mod TB og AIDS.

Et lån på 60 mio. dollar i et forsøg på at hjælpe Ukraine i kampen mod den hastigt voksende tuberkulose (TB) og AIDS i landet.

Verdensbanken oplyste fredag overfor Reuters, at man var parat med et lån på 60 mio. dollar i et forsøg på at hjælpe Ukraine i kampen mod den hastigt voksende tuberkulose (TB) og AIDS i landet.

En højtstående repræsentant fra Verdensbanken oplyste overfor Reuters, at man efter forhandlinger med regeringen i Ukraine, har besluttet, at udbetale økonomiske midler allerede i anden halvdel af 2002 til landet, der har den hurtigst voksende andel af HIV/AIDS infektioner i Europa.

Lederne bag projektet håber, at man vil være i stand til at iværksætte modforanstaltninger meget hurtigt. Kampen mod AIDS og TB er et meget vigtigt socialt problem i Ukraine.

Ifølge FN seneste opgørelser i en rapport fra 2001 anslås det, at mere end 1% af den voksne del af befolkningen lider af HIV/AIDS. Dette tal forventes at vokse til 6% i år 2010.

Antallet af tuberkulose tilfælde i et land med 49 millioner mennesker er næsten blevet fordoblet i løbet af de seneste 10 år. Ifølge Verdensbanken lider 70 ud af 100.000 mennesker af TB i Ukraine sammenlignet med 32 ud af 100.000 i 1990.

Sundhedsmyndighederne i landet vurderer, at den hurtigt voksende TB og AIDS epidemi vil betyde et kraftigt fald i levestanden og forårsage et kollaps i det nye sundhedssystem, der blev overtaget fra det tidligere Sovjetunionen da Ukraine blev selvstændigt i 1991.

Med en gennemsnitlig månedsløn på ca. 40 dollar er medicin og pleje nærmest ubetalelig blandt den almindelige befolkning.

Regeringen har længe forsøgt, at forbedre indsatsen mod TB og AIDS, men mangler de nødvendige økonomiske ressourcer til at forbedre hospitaler, medicintilskud og aflønne sundhedspersonalet.

Verdensbanken oplyser overfor Reuters, at pengene primært vil blive brugt til at hjælpe internationale organisationer( IO) og ikke statslige organisationer (NGO), der i forvejen arbejder i landet.

Pengene vil også blive brugt til at kontrollerer spredningen af TB fra landets fængsler, der betegnes som et såkaldt ”hot-spot”.

Kilde: Reuters Health, februar 2002