Nyheder

Kvindelige læger har mere tid.

Kvindelige læger bruger mere tid på deres patienter...

En større undersøgelse i USA bekræfter, at kvindelige læger i gennemsnit bruger mere tid på deres patienter end deres mandlige kollegaer. Tiden bruges typisk til, at foretage dybdegående samtaler om patienternes følelser, familie og arbejde, men det er fortsat uklart, hvilken indflydelse denne interesse for patienternes helbred, har på selve sygdomsforløbet?

Undersøgelsen viste, at en kvindelig læge i gennemsnit bruger 2 minutter mere pr. patient svarende til ca. 10 % (typisk 23 minutter vs. 21 minutter). Kvindelige lægers diagnosticering og samtale med patienterne er kendetegnet ved mere psykologisk fokus herunder social konversation, mere opmuntring og flere positive tilbagemeldinger.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Deborah Roter siger ”at tale sammen med patienten i centrum signalere en kommunikationsform, der inspirere patienten til at medvirke til en positiv behandling og et mere intim terapeutisk miljø højner patientens engagement”.

Tidligere undersøgelser har fokuseret på betydningen af lægers kommunikationsevner med deres patienter og den hermed forbundne patienttilfredshed herunder bedre overensstemmelse med patienternes medicinering og terapeutisk behandling. Meget tyder på, at den mere personlige kommunikation forbedre både det fysiske og psykiske helbred, men ifølge forskerne er det endnu for tidligt, at konkludere noget eksakt.

Deborah Roter fra John Hopkins universitet i Baltimore fortsætter med at sige: ”følelsesmæssig kommunikation afspejler empati for patientens helbred og generelle livs forhold. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter vores undersøgelser af lægers kommunikation med deres patienter således, at vi kan udvikle og forbedre disse rutiner både i lægernes uddannelse og efterfølgende praksis”.

Andre undersøgelser har vist, at der er forskel i kønnenes måde at kommunikere på. Kvinder er generelt mere åbne omkring deres følelser og har en varmere måde at kommunikere på end mænd. Der var ingen forskel i tidsforbrug og kommunikation blandt mandlige og kvindelige læger, når det gælder diagnosticering, behandling og prognose.

Kilde: Journal of the American Medical Association 2002, nr. 288:756-764