Nyheder

Det nytter at behandle ”gammelmandssukkersyge”

I alt 200.000 danskere har type 2-diabetes eller ”gammelmandssukkersyge”, som det også noget misvisende hedder.

I alt 200.000 danskere har type 2-diabetes eller ”gammelmandssukkersyge”, som det også noget misvisende hedder. For flere og flere yngre mennesker rammes af sygdommen, hvor gennemsnitsalderen tidligere var over 50 år. Det menes, at 100.000 danskere har uerkendt type 2-sukkersyge, og de er i stor risiko for at dø tidligt af følgesygdommene til type 2-sukkersyge. Hyppigheden er stigende som følge af, at flere er overvægtige og rør sig mindre end tidligere.

Type 2-sukkersyge rammer hjerte og blodkar. Hjertesygdom og forhøjet blodtryk ses 3-4 gange hyppigere hos mennesker med type 2-sukkersyge end hos andre. Blodprop i hjernen eller hjerneblødning ses 4 gange hyppigere hos mænd og 10 gange hyppigere hos kvinder med type 2-sukkersyge. 50-70% har forhøjet blodtryk og forhøjet mængde fedt og kolesterol i blodet. Det er alle meget alvorlige symptomer og sygdomme, der alle medfører for tidlig død.

Blot ved at tabe sig 3-5 kg vil det være muligt at forbedre blodsukkeret, sænke det forhøjede blodtryk og påvirke fedtindholdet i blodet gunstigt. Øget fysisk aktivitet og ophør med rygning lægger yderligere gavnlig effekt til. Ved medicinsk sænkning af blodsukkeret er det muligt at reducere forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og de alvorlige forandringer, der sker i øjne og nyrer. Der er også liv at spare ved at behandle dem, der foruden type 2-sukkersyge også har forhøjet blodtryk. Det reducerer forekomsten af blodprop i hjertet og svigt af hjertets pumpefunktion. En af de farligste faktorer ved type 2-sukkersyge er den forhøjede mængde kolesterol i blodet. Ved at behandle med de såkaldte statiner kan den totale dødelighed reduceres med 23%.

Gruppen af mennesker med type 2-sukkersyge er ifølge overlæge Sten Madsbad, Endokrinologisk Klinik, H:S Hvidovre Hospital, en af de mest underbehandlede grupper i Danmark. Det er derfor en god idé at få kontrolleret sit blodsukker, hvis man er overvægtig og ikke er særlig fysisk aktiv.

Kilde: Institut for Rationel Farmakoterapi.