Nyheder

Vandrør forurener drikkevand.

Man skal være varsom med at fylde glasset med vand!

Rent vand fra hanen er sundt, og man skal helst drikke et par liter om dagen, siger eksperterne. Men nu siger de også, at man skal være varsom med at fylde glasset, før vandet har fået lov at løbe et stykke tid. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Force Technology, en uafhængig institution godkendt af Erhvervs- og Miljøministeriet, afgives der tungmetaller som nikkel, bly, kobber og zink fra haner og rør.

”Nikkel er det største problem,” fortæller projektleder Kate Nielsen, som er ingeniør hos Force Technology og er specialist i metallurgi og korrosion. ”Afhængig af hvilken slags rør og haner vandet er i kontakt med, kan der afgives helt op til 50 gange den tilladte nikkel-mængde til vandet. Den største afgivelse sker fra krom-belagte kobberrør eller nikkel-belagte komponenter,” fortsætter hun.

Zink giver ligeledes problemer. Ifølge rapporten, som er sponsoret af Vandfonden, er der omtrent dobbelt så meget zink som tilladt i hårdt vand, der har været i længerevarende kontakt med varm-galvaniserede stålrør.

”Vandets hårdhedsgrad spiller øjensynligt ind. Vores målinger er alle foretaget med vand, der har en pH-værdi over 7,5, men problemerne kan være større ved lavere værdier,” beretter Kate Nielsen.

Man har ikke været opmærksom på dette problem tidligere. Vandværkerne har i tidens løb gjort en stor indsats for at forsyne landets borgere med så rent vand som overhovedet muligt, men hvad man ikke vidste var, at det er er rørene og hanerne, som skaber problemer. Når producenter fremstiller rør og haner med krom- eller nikkel-belægning, bliver delene lagt i et elektrolytisk bad. Herved lægger metallerne sig også på den indvendige side og frigives langsomt over en længere periode, ofte i op til flere år efter.

”Hvis industrien ville finde nye produktionsmetoder, tror jeg, at vi kunne løse en del af problemet. Men det er vigtigt at understrege, at vi i forvejen har så restriktive grænseværdier for indhold af skadelige stoffer i vores drikkevand herhjemme, at der ikke er tale om en egentlig helbredstrussel,” forsikerer Kate Nielsen.

Rapporten ”Metalafgivelse til drikkevand” kan findes på Miljøministeriets hjemmeside www.mst.dk