Nyheder

Hjerteanfald måske mindre farlige

Risikoen for dødsfald er blevet mindre

Offentlige sundhedskampagner kombineret med bedre behandling bør kunne føre til, at et hjerteanfald i fremtiden vil blive anset som mindre farligt end tilfældet er i dag.

Lederen af et nyt forskningseksperiment i Minnesota i USA, dr. Med. Veronique Roger har netop afsluttet et forskningsprogram af 1.295 patienter, som i perioden fra 1983 til 1994 fik et hjerteanfald. Formålet med forskningen har været at undersøge mulighederne for at nedsætte risikoen for død i forbindelse med et eventuelt hjerteanfald.

I august nummeret af det ansete lægetidsskrift American Journal of Epidemiology bliver resultatet af undersøgelsen offentliggjort. Det er interessant, at alvoren og risikoen i forbindelse med et hjerteanfald er faldet betydeligt i de 10 år undersøgelsen fandt sted.

Forskerne anvendte 3 forskellige klassifikationer af farlighed i forbindelse med et hjerteanfald. De tre klassifikationer var baseret på: 1) evaluering vha. elektrokardiogram (EKG), der måler hjertets rytme, 2) måling af blodstrømmens kreatin, der er udtrykker graden af beskadigelse af hjertemusklen og 3) kredsløbsniveau ved ankomst til det behandlende hospital. Alle tre værdier blev målt indenfor de første 24 timer efter ankomst til det behandlende hospital.

I den 10-årige perioden hvor indsamling af data fandt sted faldt risikoen i forbindelse med hjerteanfald det udfra to af de tre klassifikationer nemlig: 1) måling af EKG og 2) kreatinniveauet i blodstrømmen.

Årsagen til dette fald skyldes først og fremmest en væsentlig forbedring af behandlingerne ved ankomst til hospitalet. Desuden er hjerte-kar-kirurgien blevet væsentlig forbedret bl.a. pga. bypassoperationer og ballonudvidelser.

Men ifølge forskerne er det ikke de eneste årsager til at risikoen og dødstallet er faldet i den omtalte periode. Generelt er de fleste meget bedre og hurtigere til at opsøge lægehjælp allerede, når de første brystsmerter begynder at melde sig, end man var for 10 – 15 år siden.

Årsagen til dette skyldes formentlig de mange forskellige offentlige og private sundhedskampagner, der opfordre alle til at gennemføre kurser i grundlæggende førstehjælp osv. Dette er et godt tegn og der er derfor alt mulig grund til at fortsætte denne almene sundhedsuddannelse af befolkningen.

Kilde: American Journal of Epidemiology 2002, nr. 156: 246-253