Nyheder

Blodprøve afslører tarmsygdomme.

Cubanske læger har udviklet en ny simple blodprøve

Cubanske læger har udviklet en simple blodprøve, der på mindre end 10 minutter kan hjælpe lægerne med at stille diagnosen på personer, der lider af forskellige former for tarmlidelser ved hjælp af et protein, som findes i hjernen.

I stedet for at tage en traditionel biopsi (vævs prøve) har lægerne på centeret for genetiske sygdomme i Havanna på Cuba, udviklet en hurtig og enkel teknik, der ved hjælp af en simpel blodprøve, kan genkende antistoffer i blodet og på den måde konstaterer unormale forhold i f.eks. tarmsystemet.

Overlæge dr.med. Luis Sorell siger til tidsskriftet The Lancet ”teknikken er yderst præcis og meget anvendelig til at opdage ubehandlede sygdomme i bughulen som f.eks. tarmsystemet”.

Bughulesygdomme er ofte fremprovokeret af en form for irritation, der forårsages af gluten, et proteinstof, som findes i de fleste kornsorter - f.eks. hvede, byg og rug.

Denne form for ”overfølsomhed ” forårsager blødninger, diarre, mavepine, træthed og vægttab. Tarmsygdomme kan desuden medfører forskellige former for vitaminmangel.

Den eneste form for effektiv behandling er, helt at undgå fødevarer, der indeholder gluten, som f.eks. brød, pasta og andre lignende fødevarer.

I den seneste test indgik i alt 90 testpersoner. Testen identificerede 50 personer som alle havde forskellige former for bughulesygdomme, mens testresultatet hos de øvrige 40 testpersoner (kontrolgruppen) alle var negative som forventet!

Luis Sorell forklarer ”testen foregår ved at ”dyppe” en slags kombineret plasma og serum, som så producerer henholdsvis 2 prikker for et positivt resultat og 1 prik når testen er negativ”.

Lederne af undersøgelsen slutter af med at forklare, at den nye test kan vise sig effektiv i forbindelse med diagnosticering af sygdomme som f.eks. diabetes, Downs-syndrom og forskellige former for anti-immune sygdomme.

Sammensætningen af proteinstoffet gluten i mel bestemmer blandt andet melets bageevne!

Kilde: The Lancet, 15. marts 2002