Nyheder

DAMP har været kendt længe

DAMP er ikke et nyt fænomen

Betegnelsen DAMP ikke er en anerkendt diagnose, men er en nordisk betegnelse for børn med forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed, og stilles ved at kombinere to anerkendte diagnoser. Selvom denne grupper af børn gennem de seneste 30 år har fået forskellige diagnoser og selvom spørgsmålet om deres eksistens stadig kan præge den offentlige debat, så har denne gruppe af børn været kendt og beskrevet i den læge- og psykologvidenskabelige litteratur i mere end 100 år. Så det er ikke en gruppe børn, der pludselig er dukket frem, og hvis problemer ikke er alvorlige. En af grundlæggerne af den moderne psykologi, William James beskrev således i 1890 denne gruppe af børn med karakteristiske træk, der i dag vil opfylde de diagnostiske kriterier for opmærksomhedsforstyrrelse. I 1902 offentliggjorde den engelske læge George Stil en artikel i det ansete lægevidenskabelige tidsskrift, The Lancet, hvori han beskrev en gruppe af børn, der var aggressive, hidsige, tøjlesløse, uopmærksomme, impulsive og overaktive. Han beskrev mange af de træk, der blev videnskabeligt underbygget mere end 50-90 år senere.

Munksgaards forlag har netop udgivet bogen ”Opmærksomhedsforstyrrelse og udvikling af selvkontrol”, af den amerikanske neuropsykolog og professor i psykiatri og neurologi, Russell A. Barkley. Det er første gang, at der på dansk foreligger en bog, der på et videnskabeligt dokumenteret grundlag kritisk gennemgår den eksisterende viden omkring denne gruppe af børn. I bogen fremlægger Barkley en betydelig videnskabelig dokumentation for den neuropsykologiske, den børnepsykiatriske og den udviklingspsykologiske forskning i børn med forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Han fremlægger sin forståelse af opmærksomhedsforstyrrelser, som han ser som en forsinkelse i udviklingen af selvregulering – en forsinkelse der er medvirkende til udvikling af de alvorlige problemer hos denne gruppe af børn. Barkley opfatter ikke tilstanden som en forstyrrelse i opmærksomheden alene – der er snarere tale om en forstyrrelse som også rammer følelsesmæssige forhold. Eksempelvis kontrol med egne følelser, evnen til at forestille sig fremtiden og til at planlægge og indrette sig hensigtsmæssigt herefter, samt evnen til at huske og holde rede på, hvad der skete i et tidligere hændelsesforløb.

”Den triade, som består af opmærksomhedsforstyrrelse, impulsivitet og hyperaktivitet, udgør måske en af de mest undersøgte børnelidelser i vor tid. Alligevel forbliver børnene en gåde for den vestlige verden, som har svært ved at erkende, at disse børn kan have en udviklingshistorie af overvejende biologisk art, når der nu ikke ser ud til at være noget fysisk eller ydre i vejen med dem”, skriver Russell A. Barkley i bogen.

Du kan læse mere om børn med DAMP/ADHD på Webdoktor under børns psykiske sygdomme.