Nyheder

Nyt middel mod hjerneanfald

Naturligt protien beskytter hjerneceller

Et naturligt forekommende protein beskytter tilsyneladende hjernecellerne efter en blodprop. Resultaterne stammer fra helt nye undersøgelser, der er udført på mus. En genetisk efterligning af det naturlige protein, er allerede på markedet i USA og har siden 2001 været godkendt til behandling af forskellige livstruende infektioner, der kan medfører organfejl.

Chefforsker dr.med. Berislav Zlokovic, der er professor i neurologi og leder af afdelingen for neurologisk biologisk forskning på Rocester universitet i New York siger: ”de nye oplysninger vil muligvis kunne forbedre behandlingen af personer, der rammes af en blodprop”.

Det nye medikament, der kaldes aktiv protein C (APC) forhindre hjerneceller i at dø. Efter en blodprop i hjernen fortsætter hjerneceller med at gå til grunde, men dette kan det nye protein medvirke til at forhindre.

80% af alle anfald forårsaget af en blodprop skyldes manglende blodtilføjelse. Hvis disse patienter når frem til hospitalet i tyde, kan lægerne give blodfortyndende medicin.