Nyheder

Langtidsvirkende medicin mod astma.

Langtidsvirkende medicin udvider luftvejene og gør det nemmere at trække vejret, for de astmapatienter, hvor inhalering af steroider ikke er tilstrækkeligt.

Belgiske forskere har opdaget, at langtidsvirkende medicin som Salmeterol og Formoterol udvider luftvejen og gør det nemmere at trække vejret, for astmapatienter der lider af alvorlige luftvejsproblemer.

Den hidtil bedst terapi mod astma har været regelmæssige inhalering af steroider, der reducerer inflammation af luftvejene og modvirker anfald.

Der er imidlertid en gruppe patienter, der lider af alvorlige anfald og som ikke reagerer på disse steroider. I sådanne tilfælde er det ofte nødvendigt, at supplerer med anden form for behandling. De belgiske resultater tyder på, at langtidsvirkende medikamenter som Salmeterol og Formoterol kan være den rigtige behandling for denne type patienter.

Begge typer medikamenter giver op til 12 timers forbedret vejrtrækning efter blot en enkelt inhalering samtidig med, at der hidtil ikke har vist sig nogen form for bivirkninger fra disse medikamenter.

Ifølge forskerne Dr.med. Johan Kips og Romain Pauwels fra Ghent University Hospital i Belgien er en ny kombination af langtidsvirkende salmeterol/formoterol kombineret med steroider i den samme inhalator på vej. Denne behandlingen er mere behagelig og reducerer risikoen for, at patienten glemmer at indtage den kritiske steroidmedicin.

Den nye kombinations behandling er ifølge forskerne lige så sikker på børn ned til 5 år, som den er til voksne. Den egentlige årsag til virkningen af den nye kombinations behandling, er endnu uvis.

Forskerne anslår, at kombinationsbehandlingen bør overvejes til alle astmapatienter, der lider af alvorlige anfald og som indtager en daglig dosis på 400 mikrogram steroider og derover.

Kilde: American Journal of Respirator and Critical Care Medicin; 2001:164:923-932