Nyheder

Protein påvirker børns fødselsvægt.

Moderkagen bestemmer børns fødselsvægt..

Meget tyder på, at et bestemt protein, der befinder sig i moderkagen i forbindelse med kvinders graviditet, har betydning for hvorvidt børn fødes sunde med en naturlig vægt.

Gravide kvinder med et lavt indhold af proteinet PAPP-A i selve moderkagen, har stor risiko for at føde et barn, der vejer mindre en 2,5 kg ifølge en ny engelsk undersøgelse, som netop er blevet afsluttet på University of Cambridge i England.

En fødselsvægt på under 2,5 kg anses for at være for lav og disse børn risikerer en række komplikationer i den allerførste levetid eller i værste tilfælde, er disse børn dødfødte.

Det er nødvendigt med flere undersøgelser for at fastslå de seneste resultater og beslutte om gravide kvinder fremover rutinemæssigt bør scannes for proteinmangel af PAPP-A proteinet (PAPP-A betyder - pregnancy-associated plasma protein-A).

Disse fremtidige undersøgelser kan være med til at beskytte og hjælpe gravide kvinder, der lider af denne form for proteinmangel og på den måde sikre, at netop disse fødsler moniteres særlig intensivt. Det vil betyder, at man kan gribe ind meget tidligt, såfremt der skulle opstå en kritisk situation.

Den engelske undersøgelse der blev ledet af dr.med. Gordon C. S. Smith, omfattede 4.288 gravide kvinder. Indholdet af PAPP-A blev undersøgt ved hjælp af en blodprøve, som blev taget mellem 8 og 12 uge af graviditeten.

Gordon Smith siger: ” PAPP-A påvirker formentlig niveauet af insulinlignende faktorer, der er kendt for at påvirke fosterudviklingen. Undersøgelsen viser, at moderkageudviklingen på et meget tidligt tidspunkt af graviditeten, spiller en meget vigtig rolle for den senere udvikling af fosteret og den endelig fødselsvægt”.

En anden undersøgelse blev udført af et andet hold forskere, der parallelt ønskede at bevise, at et fosters fødselsvægt er påvirket af den evolutionære udvikling.

Forsøgene blev udført på mus og viste, at det genetiske arvemateriale fra faderen havde en afgørende indflydelse på fostervægten hos mus.

Hos mus bidrager begge forældre med de insulinlignende faktorer (kaldet IGF), men hunnens gener er passive, mens hannens gener er aktive. Det er i forbindelse med denne proces, at vævet i moderkagen forsyner fosteret med næringsstoffer

Forskerne taler om en såkaldt ”genkonflikt-teori” mellem de mandlige og kvindelige gener. Denne teori peger på, at faderens gener i moderkagen forhindre de kvindelige gener i at forsyne fosteret med næring. På den måde sikres, at flest mulige mandlige gener føres videre, mens de kvindelige gener primært fokuserer på, at leverer næringsstoffer til fosteret.

Kilde: Nature 2002;417:913-916