Nyheder

Malaria er her fortsat.

Den globale forekomst af malaria er stigende og der er nu 500 millioner tilfælde årligt.

Importeret malaria udgør kun en lille del, men er blevet et væsentligt problem i Europa og USA. Det er således nødvendigt, at belyse epidemiologiske og kliniske aspekter hos patienter med importeret malaria i Danmark.

Alle patienter, der er blevet behandlet for malaria på epidemiklinikken, Rigshospitalet, i 1999 og 2000, er som del af en ny dansk undersøgelse blevet gennemgået.

Alder, køn, nationalitet, rejsens destination, kemoprofylakse, symptomer, symptomvarighed, behandling og komplikationer blev registreret i denne undersøgelse.

I alt 70% af patienterne havde typen Plasmodium falciparum-malaria. Af disse var 95% blevet inficeret i Afrika, 46% af patienterne var herboende indvandrere fra Afrika. Kun 50% af alle patienterne havde anvendt medicinsk forebyggelse, og kun ca. halvdelen af disse havde indtaget den forskriftsmæssigt. Hyppigst var anvendt medicinen chloroquin og proguanil, hvilket tyder på begrænset forebyggende effekt. Syv patienter havde parasitæmi – en anden form for malaria svarende til lidt over 5%, men kun én af disse udviklede kompliceret malaria.

Risikoen for alvorlig malaria synes at hænge sammen med manglende malariaforebyggelse, høj alder og symptomvarighed.

Kilde: Ugeskrift for Læger, uge 35 2001